Talviomenan huoneessa

19.11.2014

Teksti: Johanna Jauhiainen

Kuva: Petra Tiihonen / Studio Alias

Olen rakentanut mieleeni huoneen. Pyydän sinut sinne kylään kuvailemalla sen niin tarkkaan kuin on tarpeellista.

Huone on hyvin avara ja siellä on vain vähän tavaraa. Huoneessa on

nojatuoli
ja neliönmuotoinen
pöytä.

Nojatuoli on pehmeä, se muotoutuu istujansa mukaan. Pöytä on matala, se on sukua sohvapöydille. Pöydällä palaa

pieni kynttilä.
Kynttilän vieressä pöydällä on
valkoiseen silkkipaperiin kääritty
talviomena.

Minä vierailen tässä huoneessa talviomenan vuoksi. Istun nojatuoliin ja katson talviomenaa. Välillä suljen silmät ja ajattelen talviomenaa. Ja taas, kun avaan silmät, katselen talviomenaa. Siinä se on, on vaan ja kypsyy.

Tulen huoneeseen maailmasta, jossa tehdään paljon. Toimitetaan, suoritetaan, pärjätään, suunnitellaan, huolehditaan, ehditään, osataan, analysoidaan ja jaksetaan. Usein tulen talviomenan huoneeseen hyvin hyvin hengästyneenä. Tulen tänne maailmastani muistuttaakseni itseäni, että minussa itsessäni, ja maailmassani, on paljon asioita, jotka kypsyvät ja kehittyvät niin kuin talviomena.

Talviomena ei suorita mitään.
Se kypsyy, koska
se kypsyy.
Se on vaan. Ja se kypsyy.

Tässä huoneessa nojatuoli on minun silkkipaperini ja minun on lupa olla vaan; olla rauhassa ja antaa asioiden kypsyä, antaa itselleni aikaa tapahtua. Katson talviomenaa, suljen silmät, ihmettelen, kuulostelen ja opettelen. Melkein kuulen, kun silkkipaperi ratisee talviomenan kypsyessä ja minun nojatuolini huojuu hiljaa, hyvin hiljaa hengitykseni rytmiin.

Jos tämä huone avautuu sinulle vaikka pieninäkin välähdyksinä, muutamina kuvina tai hengenvetoina, olet tervetullut takaisin milloin vaan. Nojatuoli muotoutuu juuri sinulle sopivaksi, pöydällä palaa sinun kynttiläsi, talviomena silkkipaperissaan on juuri sinua varten. Voit asetella pöydän ja tuolin miten vaan toisiinsa nähden, ja huoneen katto voi olla niin korkealla kuin haluat. Huoneessa voi olla paljon valoa tai valaistus saattaa olla hämärä turvallisella tavalla.

Ja jos tiedät muita, jotka saattaisivat tarvita talviomenan huonetta, voit kutsua heitä kylään. Jos sattuisimme sinne yhtä aikaa, ei sekään haittaa. Talviomenan huoneeseen mahtuu nojatuoleja ja olemisen ihmettelijöitä.