Vain yksi alle 20-vuotias meni läpi Kuopion seurakuntavaaleissa

19.11.2014

Teksti: Kaija Vuorio

Grafiikka: Tuija Hyttinen

Myös Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymässä seurakuntavaalien äänestysprosentti jäi pienemmäksi kuin edellisvaaleissa.

Nyt äänioikeuttaan käytti vain 12,2 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisvaaleissa äänestysprosentti oli 14,3.  Valtakunnallisesti äänestysprosentti laski 17:stä 15,5:ään.

Tuomiokirkkoseurakunta äänesti vilkkaimmin: äänestysprosentti 15,4.  Laiskimpia olivat puolestaan alavalaiset, sillä vain 9,5 prosenttia äänesti. Edellisvaaleihin verrattuna suurin pudotus tapahtui Järvi-Kuopion seurakunnassa, sillä äänestysprosentti laski 20,3 prosentista 14,3 prosenttiin.

Äänestysinnon laskuun vaikutti ennen kaikkea nuorten, alle 18-vuotiaiden lähes täydellinen kaikkoaminen uurnilta.  Edellisvaaleissa alaikäisiä äänestäjiä oli 345 eli 14, 9 prosenttia. Nyt äänestäjiä oli 96, joten ikäryhmän äänestysprosentiksi jäi vaivaiset 3,9.

Valtuutettujen keski-ikä nousi

Valtuutettujen keski-ikä on nyt valtakunnallista tasoa korkeampi: 56 vuotta (koko maassa 54 vuotta), eikä 51 valtuutetusta yksikään ole alle 30-vuotias.  30–39-vuotiaitakin vain kuusi ja 40–49-vuotiaita yhdeksän, mutta yli 60-vuotiaita 21 eli 42 prosenttia.

Sukupuolten tasa-arvo sen sijaan toteutuu mallikkaasti: naisia kaikista valituista on 51,9 ja miehiä 48,1 prosenttia. Valtakunnallisesti suhde on 54/64.

Valtuustoon valituista 51 jäsenestä 20 oli uusia. Uusista monet ovat pitkän linjan poliittisia vaikuttajia, kuten Puijon seurakunnan Ritva Lampainen, Tuomiokirkkoseurakunnan Merja Leppälä ja Iris Asikainen sekä Alavan seurakunnan Jukka Pulkkinen. Lampainen on pitkäaikainen kokoomuksen entinen kaupunginvaltuutettu, Leppälä puolestaan vihreiden; Asikainen ja Pulkkinen ovat nykyisiä sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettuja.

Uutena meni valtuustoon myös Järvi-Kuopion Juhani Pyykkönen, entinen Nilsiän kirkkoherra.

Uudet keräsivät ääniä

Merja Leppälä oli myös tuomiokirkkoseurakunnan ääniharava 155 äänellään. Järvi-Kuopiossakin uudet valtuutetut keräsivät eniten ääniä, riistavetinen Anu-Kaisa Ruponen 118 ja Nilsiän Juhani Pyykkönen 104 ääntä.

Myös Kallaveden seurakunnasta valittu uusi valtuutettu Kari Rytkönen keräsi seurakunnassaan suurimman äänipotin, 140 ääntä. Kari Rytkönen on kuitenkin ollut Kuopioon vuoden alusta liittyvällä Maaningalla kirkkovaltuutettuna, samoin kuin valittu Tarja Pylkkönen. Uusia maaninkalaisvaltuutettuja on myös Auli Pääkkönen.

Järvi-Kuopion seurakunnan perussuomalaisten ehdokas Minna Reijonen oli näiden vaalien äänikuningatar 208 äänellään. Hän selätti näin edellisvaalien ääni-imurin samoin Järvi-Kuopiosta valitun Esko Taskisen, joka sai nyt 186 ääntä.

Yli sata ääntä kertyi Järvi-Kuopiosta myös Erika Suomiselle ja Helena Liukkuselle, Kallaveden seurakunnasta Pekka Niiraselle, Vesa Kärkkäiselle ja Markku Huttuselle, sekä Tuomiokirkkoseurakunnasta Ilkka Raniselle, Liisa Karjalaiselle ja Sirkka Sinkkoselle. Niiranen ja Raninen ovat myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettuja, Huttunen puolestaan kristillisdemokraattien.

Neuvostoihin lähes puolet uusia

Seurakuntayhtymän seurakuntaneuvostoihin valittiin kaikkiaan 84 jäsentä, joista uusia on 38. Tuomiokirkkoseurakunnassa, Alavassa, Kallavedellä ja Männistössä puolet jäsenistä vaihtui uusiin.  Puijolla ja Järvi-Kuopiossa seurakuntaneuvostot uudistuivat vähemmän. 14-jäsenisistä seurakuntaneuvostoista uusia oli Puijolla 6 ja Järvi-Kuopiossa 5.

Tuomiokirkkoseurakunnasta uutena valittu Merja Leppälä oli seurakuntaneuvostonkin äänikuningatar 173 äänellään. Muita uusia läpimenijöitä olivat Tiina Airaksinen, Iris Asikainen, Markku Hyvärinen, Auli Poutiainen, Iines Lampila ja Eero Wetzell.

Ainoa alle 20-vuotias läpimenijä oli Valtteri Kivelä, joka valittiin Männistön seurakuntaneuvostoon.

Arvoitukselliset ehdokaslistat herättivät paljon keskustelua. Avoimia puoluetunnuksia oli vain perussuomalaisilla ja osin kokoomuslaisilla.

Perussuomalaisilla oli lista kolmessa seurakunnassa, mutta Järvi-Kuopion Minna Reijonen oli ainoa läpimenijä. Kokoomuksen kahdelta puoluelistalta seurakuntaneuvostoon meni Puijolta kolme ja Männistöstä yksi edustaja.

Äänestäjien harmiksi kaikki puoluelistatkaan eivät siis olleet tunnuksiltaan selkeitä.  Sosialidemokraattien ja vihreiden Kirkko kaikille -listalta meni seurakuntaneuvostoihin kaikkiaan 10 edustajaa viidessä seurakunnassa ja keskustalaisten Kotikirkko-listoilta neljä edustajaa kahdessa seurakunnassa.

Tulosanalyysi perustuu 11.11.2015 tulostietoihin.