Risut ja ruusut vaaleissa

19.11.2014

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Seurakuntavaalit on saatu päätökseen ja luottamushenkilöt tulevalle nelivuotiskaudelle on valittu. On aika katsoa kriittisesti peiliin ja miettiä, missä onnistuttiin ja missä on kehittämisen varaa.

Suurin epäonnistuminen oli tietenkin äänestysprosentin lasku viime vaaleihin verrattuna. Muutamissa edellisissä vaaleissa äänestysaktiivisuutta onnistuttiin kasvattamaan ja nyt suunta muuttui.

Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä äänestysprosentti on jo muutenkin erittäin alhainen. Voiko kirkollisessa päätöksenteossa edes demokratiasta enää puhua?

Ehdokkaiksi toivottiin kaiken ikäisiä ja erilaisia seurakuntalaisia. Tämä oli toinen suuri epäonnistuminen. Nuoret ehdokkaat loistivat poissaolollaan ja se vaikutti varmasti myös nuorten alhaiseen äänestysaktiivisuuteen. Ei tarvitse olla nuori ajaakseen nuorten asioita, mutta yleensä ihmiset äänestävät mielellään suunnilleen oman ikäistänsä ehdokasta.

Ennakkoäänestyspaikkojen osalta saatiin kiitosta erityisesti Kuopion torin ja kauppakeskusten osalta. Toriäänestys kannattaa ehdottomasti säilyttää ja siitä voi tehdä vielä suuremman tapahtuman. Myös alatorin Arkkiin kannattaa laittaa yksi äänestyspiste.

Ehdokaslistojen ja ehdokkaiden esittelyyn kaivattiin lisää läpinäkyvyyttä erityisesti puolue- ja herätysliiketaustojen osalta. Vaalikonetta käytettiin ahkerasti ja tämä onneksi osaltaan auttoi hieman päätöksenteossa.

Monissa kaupungeissa luovuttiin kuvallisista kotiin postitettavista vaaliesitteistä.

Kuopiossa esitteellä on pitkä perinne ja ehdokkaat esiteltiin kuvan kanssa myös Kirkko ja koti -lehdessä. Palautteen perusteella tätä toivotaan edelleen. Vaalit näkyivät muutenkin kaupunkikuvassa ja paikallisessa mediassa todella hyvin. Oliko näkyvyyttä mainonnan kautta jopa liikaakin, sekä valtakunnallisesti että paikallisesti? Tästäkin on käyty keskustelua.

Toivotan valituille luottamushenkilöille onnea, voimia ja siunausta tulevaan kauteen. Kirkon tulevaisuutta rakennetaan nyt. Edessä on myös vaikeita päätöksiä.

Lämmin kiitos kaikille ehdokkaille, vapaaehtoisille vaaliavustajille ja äänestäjille.

Jatkamme yhdessä työtä ja Uskomme hyvän tekemiseen.