Kuopion torilla vilkas vaalistartti

5.11.2014

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Torille pystytetyn äänestyskontin ovi kävi tiuhaan seurakuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Aamu on valjennut sumuisena ja sateisena. Vain muutama myyntikoju on noussut Kuopion torille. Ihmiset sateenvarjoineen kiiruhtavat vauhdilla kauppakeskusten kattojen suojiin. Sää ei tunnu suosivan seurakuntavaalien ennakkoäänestyksen aloitusta.

Vaan kun avaa torilla seisovan äänestyskontin oven, on kuin astuisi eri maailmaan. Ihmisiä seisoo jonossa odottamassa omaa vuoroaan äänestyskopeille. Ovi käy jatkuvasti ja porukka vaihtuu.

”Täällä on käynyt paljon äänestäjiä, vaikka on ollutkin kauhea ilma. Olen itsekin positiivisesti yllättynyt”, kontissa äänestäjiä neuvomassa oleva Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkinen iloitsee.

Ensimmäistä kertaa äänestämässä

Vaaliuurnille on kovasti toivottu myös nuoria seurakuntalaisia. Muista vaaleista poiketen seurakuntavaalien äänestysikäraja on kuusitoista vuotta.

Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä konttiin löysi tiensä ainakin yksi nuoremman polven edustaja.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun äänestän seurakuntavaaleissa”, Eeva Juutinen kertoo.

Ehdokkaan löytäminen ei tuottanut vaikeuksia.

”Hän oli tuttu, joten mitään vertailua ei tarvinnut tehdä. En käynyt tutustumassa edes vaalikoneeseen.”

”Välttämättä en ehkä olisi tullut äänestämään ollenkaan, mikäli ei ehdolla olisi ollut tuttua ihmistä”, Juutinen myöntää.

Hän arvelee, että myöskään omassa kaveripiirissä äänestysinnokkuus ei ole kovin korkealla.

”Kirkon asiat näyttäytyvät nuorille aika vanhanaikaisina. Nuoret ovat kiinnostuneempia uusista ilmiöistä.”

”Kirkolla pitäisi olla vapaamielisempää ajattelua. Se ehkä vetoaisi paremmin nuoriin ja saisi heidät paremmin mukaan seurakunnan toimintojen piiriin.”

Pitää uskoa hyvään

Äänestäminenhän ei ole mitään ilman vaalikahveja. Sellaiset on tarjolla myös Kuopion torilla äänestyskontin viereen pystytetyssä kahviteltassa.

Aili Mensio pohtii pullakahvien äärellä omaa äänestämistään.

”Kyllä minä äänestää aion, mutta vasta varsinaisena vaalipäivänä.”

”Ehdokaskin on jo katsottuna. Valinta ei ollut vaikea, vaikka valikoima on laaja.”

Mensio ei suinkaan ole aktivoitunut äänestämään aina seurakuntavaaleissa.

”Olen vähän tällainen impulssiäänestäjä.”

Vaaliuutisointia Mensio kertoo seuranneensa tänä syksynä tarkkaan.

”Seurakuntavaalit ovat olleet hyvin esillä esimerkiksi lehdissä. Tiedon puutteesta ei ainakaan pitäisi jäädä äänestämisen kiinni.”

Männistön seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä Sirpa Vuori pitää teltassa huolen siitä, että kaikille varmasti riittää kahvia ja pullaa.

”Vilskettä on riittänyt. Jos rauhallisempi hetki tulee, yritän itsekin käydä äänestämässä.”

Vuoren mukaan vaalien slogan Usko hyvän tekemiseen on todella hieno.

”Maailmassa tapahtuu tällä hetkellä niin paljon pahaa, että jokaisen pitäisi yrittää tehdä omalta, pieneltä osaltaan hyvää. Ja nyt tarvitaan juuri tuota uskoa hyvän tekemiseen.”

Kontti keräsi kiitosta

Äänestyskontissa on mahdollisuus käyttää vaalikonetta, mikäli oma ehdokas on vielä hakusessa.

”Ainakin jotkut ulkopaikkakuntalaiset ovat käyttäneet sitä omien ehdokkaidensa numeroiden tarkistamiseen”, Aulikki Mäkinen kertoo.

Kontti on nyt ensimmäistä kertaa seurakuntavaalien ennakkoäänestystä varten keskellä Kuopion toria. Siitä on Mäkisen mukaan tullut paljon hyvää palautetta.

”Ihmisten mielestä on hienoa, että äänestysmahdollisuus on tarjolla näin keskeisellä paikalla. Monet ovat kertoneet tulleensa äänestämään vain siksi, että se käy näin helposti, vähän kuin ohikulkumatkalla.”

Äänestys kauppareissulla

Kuopion torin lisäksi eri seurakuntien alueilla oli yhteensä useita kymmeniä ennakkoäänestyspaikkoja. Matkuksen kauppakeskuksessa oli mahdollista äänestää ennakkoon kahtena päivänä. Jaana Hartikainen tarttui tähän mahdollisuuteen.

”Äänestäminen kävi vaivattomasti kauppareissun yhteydessä. Voi olla, että muuten olisi jäänyt kokonaan äänestämättä.”

Kallaveden seurakunnan pappi Veli Mäntynen oli Matkuksessa ohjeistamassa äänestäjiä.

”Tämä on itsellekin kivaa vaihtelua. On hienoa, kun pystyy houkuttelemaan ihmisiä mukaan vaikuttamaan. Yksikin ohikulkija otti esitteen, lupasi harkita ostoskierroksen ajan – ja palasi lopulta äänestämään.”