Seurakuntavaaleissa voi äänestää vielä isänpäivänä

Seurakuntavaaleissa voi äänestää vielä isänpäivänä

5.11.2014

Ennakkoääniä annettiin yhteensä 5 965 ja Siilinjärvellä ainakin 1 098. Kuopiossa tori on ollut erityisen suosittu paikka, siellä on äänestänyt yhteensä 1 514 seurakuntien jäsentä.

”Ehdokkaan valintaa helpottaa vaalikone, joka toteutettiin yhdessä MTV:n kanssa. Vaalikoneen vastaanotto on ollut hyvä. Erityisesti positiivisesti yllättää suuri vaalikoneen täyttäneiden ehdokkaiden määrä”, kertoo MTV Uutisten tuottaja Sami Ruokangas.

Vaalikoneen on torstaihin 30.10. mennessä täyttänyt 10 608 ehdokasta. Tämä on selkeä enemmistö vaalien reilusta 15 000 ehdokkaasta. Ehdokkaille vaalikoneen täyttäminen oli avoinna perjantaihin 25.10. asti.

Myös yleisön vastaanotto on ollut positiivista. ”Jo ensimmäisen viikon aikana vaalikonetta käytti yli 100 000 henkilöä”, Ruokangas lisää.

Torstaihin 30.10. mennessä vaalikonetta on käyttänyt jo lähes 200 000 henkilöä, tarkalleen ottaen 180 147.

Vaalikoneelle tilausta

”Vaalikoneen pyrkimys on lisätä avoimuutta yhteiskuntaan. Siksi vaalikoneen kautta voi myös nähdä esimerkiksi ehdokkaan poliittisen puolueen tai hänen taustallaan vaikuttavan herätysliikkeen. Nämä ovat asioita, jotka perinteisesti on monesti piiloteltu epäselvien ehdokaslistanimien taakse, vaikka äänestäjälle olisi reilumpaa tietää taustat ja motiivit”, Ruokangas kertoo.

Verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioisen mukaan vaalikone on juuri seurakuntavaaleissa erityisen tärkeä.

”Seurakuntavaalien ehdokkaat ovat todennäköisesti äänestäjille vieraampia kuin kunnallis- tai eduskuntavaaleissa. Myös ehdokaslistat ovat vaikeammin tulkittavissa. Tässä tilanteessa vaalikone on oivallinen väline tietoisuuden lisäämiseen ja valinnan helpottamiseen”, hän tarkentaa.

Vaalikone löytyy täältä.

Äänestysohjeet

• Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet.
  • Varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä 9.11, jolloin voi äänestää voi vain omassa seurakunnassa.
  • Äänestää voi oman seurakunnan ehdokasta yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon. Siilinjärvellä äänestetään jäsenet kirkkovaltuustoon.
  • Tarkista äänestyspaikka ja aika
  • Ota mukaan henkilöllisyystodistus ja ilmoitus äänioikeudesta kortti
  • Valkoisella lipulla äänestetään oman seurakunnan jäsentä kirkkovaltuustoon
  • Oranssilla lapulla äänestetään oman seurakunnan jäsentä seurakuntaneuvostoon