Helposti ilmaista apua

5.11.2014

Teksti: Kari Kuula

Kuva: Bigstock

Harva pääsee elämän läpi ehjin nahoin.Tarvitaan toisten apua ja kuuntelevia korvia.

Suurin osa kohtaa ennemmin tai myöhemmin niin vaikeita tilanteita, ettei niistä selviä yksin. Tässä kirkolla voi olla yllättävän paljon annettavaa. Sen työntekijät on koulutettu käymään luottamuksellisia keskusteluita ihmisten kanssa. Eikä se maksa mitään.

Ajatellaan vaikka seuraavaa tilannetta. Perheessä on aviokriisi. Isä ei tiedä, kenen kanssa puhua asiasta. Onhan kyseessä arkaluonteinen tilanne, josta ei haluaisi muiden tietävän.

Perheen isä voi soittaa kenelle tahansa kirkon työntekijälle, ja keskustella puhelimessa tai sopia henkilökohtaisen tapaamisen. Omaa nimeä ei tarvitse kertoa.

Kirkon työntekijää puolestaan sitoo vaitiolovelvollisuus. Hän saa palkkaa siitä, että on käytettävissä, joten autettava ei jää minkäänlaiseen kiitollisuuden velkaan.

Lisäksi kirkolla on joukko keskusteluapuun erikoistuneita työmuotoja, joista tunnetuimpia ovat sairaalasielunhoito, Palveleva puhelin ja perheasiain neuvottelukeskus.

Puhuminen selkiyttää

Apua on vain osattava hakea. Eikä sekään ole kovin vaikeaa.

Soitto seurakunnan työntekijälle aloitetaan vaikka näin: ”Päivää. Minulla on vaikea tilanne. Voisitteko hetken keskustella kanssani?”

Vastaaja ymmärtää kyllä, mistä on kyse, joten hän auttaa soittajaa eteenpäin kysymyksillään. Soittajan ei siis tarvitse tietää, miten tässä nyt pitäisi keskustella.

Mikä puhumisessa sitten auttaa? Eihän se muuta mitään? Tilanne ei muutu, mutta puhuminen muuttaa sitä, miten mieli käsittelee asiaa.

Kun pohtii vaikeaa tilannetta yksin, siitä tulee musta möykky, josta ei saa otetta.

Mutta kun kertoo siitä toiselle, asiat selkiytyvät. Näkee paremmin, mikä ahdistaa. Ja kun sanoittaa ahdistuksen, jaksaa paremmin kantaa sitä.

Puhuminen kannattaa, vaikka aloittaminen voikin olla vaikeaa.

Kuopion seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa on käynyt viime vuosina reilu 500 ihmistä hakemassa apua perhekriiseihin.

Valtakunnalliseen kirkon Palvelevaan puhelimeen tuli viime vuonna yli 180 000 soittoa.

Kuopion seurakuntien sairaalasielunhoidossa palvelee tällä hetkellä neljä pappia.