Kirkkomusiikkiviikko on kuorojen juhlaa

Kirkkomusiikkiviikko on kuorojen juhlaa

22.10.2014

Kuva: Miika Tammekann

Marraskuun ensimmäinen viikko tarjoaa klassisen musiikin ystäville runsaasti nautintoja Kuopion Tuomiokirkossa.

Luvassa on muun muassa Bachin, Cherubinin ja Viernen kirkkomusiikkiteoksia, Bachin konserttojen hauskuutta neljälle cembalolle sekä uudemman musiikin tulkintoja aina negrospirituaaleista jazz-henkiseen pianoimprovisaatioon.

Harvinaisia helmiä

Kirkkomusiikkiviikko on kuorojen juhlaa – neljä kamarikuoroa konsertoi. Pyhäinpäivän avauskonsertissa Tuomiokirkon kamarikuoro Pekka Leskelän johdolla esittää Cherubinin c-molli Requiemin. Teos on sävelletty 1815 ja kantaesitetty 1816, yhdessä Tuomiokirkon kanssa ne matkaavat kohti 200-vuotisjuhlia.

Timo Nuoranteen johtama Kamarikuoro Gloria koostuu kirkkomusiikin ammattilaisista, ja tuo kuultavaksi kiinnostavia ja harvemmin esitettyjä teoksia meiltä ja muualta – kirkkomusiikin helmiä, jotka ansaitsevat tulla esille. Konsertti liittyy Kuopion hiippakunnan ja Sibelius-Akatemian yhteistyönä toteuttamaan kuoronjohtokoulutukseen.

Puijon kamarikuoro juhlii 25-vuotista taivaltaan esittämällä kuoron perustajan, Jorma Hannikaisen, johdolla ranskalaisen Louis Viernen Messe Solennellen kuorolle ja kaksille uruille sekä Bachin Magnificatin kuorolle, solisteille ja orkesterille.

Viikko päättyy Martinpäivän kirkkojuhlaan ja konserttiin, jossa tulevat kirkkomusiikin ammattilaiset, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön kamarikuoro, Heikki Liimolan johdolla konsertoivat.

Improvisaation ilottelua

Jorma Hynnisen laulun mestarikurssin satoa Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin opiskelijoille on kuultavissa perjantain päiväkonsertissa. Isäinpäivän konsertissa Keskusseurakuntatalossa on mahdollisuus kuulla mustan musiikin parhaimpia helmiä sopraano Tuula Hyttisen sekä pianisti Samuli Moilasen esittäminä.

Johann Sebastian Bach sävelsi yhteensä 14 cembalokonserttoa, joista ainoastaan yksi lienee alkuperäinen klaveerisävellys, muut hän sävelsi muille soolosoittimille ja sovitti ne myöhemmin yhdelle tai useammalle cembalolle. Kirkkomusiikkiviikon konsertissa kuullaan neljä konserttoa, jotka on sävelletty kahdelle, kolmelle sekä neljälle cembalolle. Cembalisteina toimivat Sibelius-Akatemian Kuopion ja Helsingin urkujensoiton lehtorit ja tuntiopettajat, ja jousiyhtyeessä soittavat kuopiolaiset ammattilaiset sekä ammattiopiskelijat.

Uudempaa kirkkomusiikkia edustaa Hymn To Freedom -toivekonsertti pianolla, jossa pianisti Janne Maarala soittaa viisi itse valitsemaansa teosta ja sen jälkeen improvisoi jazz-henkisesti yleisön valitsemista kappaleista.

Kirkkomusiikkiviikon järjestävät yhteistyössä Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Taideyliopisto Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö, Kuopion hiippakunta sekä Luterilaisen Kulttuurin Säätiö. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäisen kerran hyvin pitkän tauon jälkeen.

Kuopion Kirkkomusiikkiviikko 1.–10.11.2014

Vapaa pääsy

Perjantai 7.11. klo 20.30
Hymn to Freedom – Toivekonsertti pianolla