Mitkä ihmeen vaalit?

Mitkä ihmeen vaalit?

22.10.2014

Teksti ja kuva: Miia Tikkanen

”Kuinka moni tietää että seurakuntavaalit on ihan kohta?” Yksikään käsi luokassa ei nouse.

”Kuinka moni on kuullut seurakuntavaaleista?” Muutama.

”Kuinka moni aikoo äänestää?” Jälleen kerran, kukaan ei nosta kättään.

Tämä toistui kysellessäni Kuopion Lyseon lukion opiskelijoiden yleistä näkökulmaa taas kovaa vauhtia lähestyviin seurakuntavaaleihin.

”Olen kuullut, mutta ajankohdasta en tiennyt ollenkaan”, Veera Koponen, yksi opiskelijoista kertoo.  ”Enkä taida äänestäkään. Se, miten paljon kotona on tästä aiheesta puhetta, vaikuttaa varmaan myös nuorten innokkuuteen.” Juuri tätä mieltä on Reetta Korhonen, joka aikoo osallistua äänestykseen. ”Kotona on sen verran ollut asia esillä, että kynnys äänestää ei ole niin suuri.” Myös Katja Mustonen olisi mielellään menossa äänestämään. ”Ärsyttää vaan, kun täytän vasta joulukuussa 16 vuotta.”

Kannustamalla nuoria tilaisuuden tullessa vaikuttamaan, myös heidän mielipiteensä saataisiin kuuluviin, sillä mitä nuorempana osallistuminen alkaa, sitä todennäköisemmin sama jatkuu aikuisiällä. Onko nuorille loppujen lopuksi kerrottu äänestysmahdollisuudesta? Lyseossa psykologiaa ja uskontoa opettava Mikko Karttunen kertoo, että seurakuntavaaleista on hiukan puhetta joillain uskonnon kursseilla ja toisinaan aihe on esillä seurakunnan pitämissä aamunavauksissa.

Kun istuin kirjoittamassa tätä juttua, kaverini tokaisi, että eihän meidän nyt sellaisesta aikuisten asiasta kuulukaan tietää.

”Kuinka moni aikoo osallistua taas yhteen ’aikuisten asiaan’?” Viittaavien käsien vähäinen lukumäärä ei ehkä ihmetytäkään niin paljon. Osallistupa itse johonkin, joka ei mielestäsi sinulle kuulu.

Kirjoittaja on kuopiolainen lukiolainen.

Katso Konsta Hotin video kuopiolaisnuorten ajatuksista seurakunta-
vaaleista