Tee kirkosta näköisesi – äänestämällä vaikutat

Tee kirkosta näköisesi – äänestämällä vaikutat

22.10.2014

Kuva: Tuija Hyttinen

Vuoden 2014 seurakuntavaalit ovat kirkon tulevaisuuden kannalta merkittävät.

Vaaleissa valitut luottamushenkilöt tulevat linjaamaan kirkon tulevaisuutta. He päättävät siitä, millainen on tulevaisuuden kirkko, miten varoja kohdennetaan, keitä autetaan, missä ja miten. Seurakuntavaalit ovat edelleen ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiailla on äänioikeus.

Kun seurakunta on taloudellisesti itsenäinen, toimitetaan yhdet vaalit, joilla valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Kirkkovaltuusto johtaa itsenäisen seurakunnan toimintaa. Näin toimitaan Siilinjärvellä.

Kuopiossa seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymään, jolloin toimitetaan kahdet vaalit. Vaaleilla valitaan jäsenet seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa, sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa seurakuntayhtymää. Molempia vaaleja varten on ehdokaslistat erikseen. Ehdokkaana voi olla molempiin tai vain toiseen.

Kirkkovaltuusto on ylin päättävä elin sekä seurakuntayhtymässä että itsenäisessä seurakunnassa. Kirkkovaltuusto päättää muun muassa kirkollisveron suuruudesta, toiminta- ja taloussuunnitelmasta ja kirkkojen korjaamisista sekä valitsee jäsenet yhtymän tai seurakunnan kirkkoneuvostoon.

Yhtymään kuuluvassa seurakunnassa seurakuntaneuvosto ja itsenäisessä seurakunnassa kirkkoneuvosto johtaa osaltaan paikallisseurakunnan toimintaa ja edistää sen hengellistä elämää. Tämä seurakuntakohtainen neuvosto päättää niiden varojen käytöstä, jotka seurakunnalle osoitetaan seurakuntayhtymän tai itsenäisen seurakunnan talousarviossa.

Äänestäminen on helppoa

Jokainen äänestää siinä seurakunnassa, jonka jäsen on. Kuopiossa ja muissa äänestysalueisiin jaetuissa seurakunnissa äänioikeutetuille postitetaan kotiin vaalikirje. Siinä äänestäjä saa ilmoituksen äänioikeudesta ja vaaliesitteen, jossa kerrotaan äänestyspaikat ja esitellään vaaliehdokkaat. Äänestää voi joko ennakkoon 27.–31.10. tai varsinaisena vaalipäivänä 9.11.

Ennakkoon voi äänestää minkä tahansa seurakunnan äänestyspaikassa. Kotiseurakunnan ulkopuolella äänestäessään äänestäjän kannattaa omatoimisesti ottaa selvää ehdokkaista ja näiden numeroista, sillä äänestyspaikassa saattaa olla esillä vain järjestävän seurakunnan ehdokaslistojen yhdistelmä. Kaikkien seurakuntien ehdokkaat löytyvät internetistä Seurakuntavaalit.fi-sivulta.

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa.

Äänestyspaikalle on otettava mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Mahdollinen ilmoitus äänioikeudesta -kortti on myös hyvä olla mukana. Valkoisella lipulla äänestetään ehdokasta kirkkovaltuustoon, ja yhtymässä oranssilla lipulla äänestetään ehdokasta oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon. Jos sama henkilö on ehdolla sekä kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon, hänellä on kumpaankin eri äänestysnumerot ja eriväriset vaaliliput.

Lisätietoja:
kuopionseurakunnat.fi/seurakuntavaalit siilinjarvenseurakunta.fi/593-seurakuntavaalit-2014

Vaalipaneelit Kuopion seurakunnissa

Tuomiokirkkoseurakunta: su 26.10. klo 16 Keskusseurakuntatalolla

Alava: la 1.11.2014 klo 11 alkavan Pyhäinpäivän messun jälkeen Alavan seurakuntasalissa

Kallavesi: su 26.10. Maaningalla jumalanpalveluksen jälkeen noin klo 11.15, Petosen seurakuntatalolla klo 15 ja Karttulan seurakuntakodilla klo 18

Männistö: su 26.10. klo 12 Pyhän Johanneksen kirkolla

Puijo: su 26.10.2014 klo 10 alkavan messun jälkeen Puijon kirkossa