I have a dream

I have a Dream

Syyriassa sisällissotamainen tilanne eri ainakaan rauhoitu. Tuhannet uudet uhrit, joista osa on karmealla tavalla hermokaasun uhreja, eivät jää viimeisiksi. Vuodesta 2011 pahentunutta tilannetta on arvioitu julmemmaksi kuin Bosnian sotaa. Jo reilut sata tuhatta ihmistä on kuollut, ja heistä siviilejä on kolmasosa.

Syyria elää todeksi yhtä kaikkien aikojen suurimmista katastrofeista humanitäärisesti arvioituna.

Kansallisvaltion suvereenius on vahvaa - tällaisissa tilanteissa liian vahvaa. Tilanteeseen puuttuminen vaatii nyt tiukkoja toimia, yhteistä tahtotilaa, eivätkä ihmiset uhan alla voi odottaa.

Kriisit eivät tulevaisuudessakaan lopu, mutta vastuu niiden estämisestä, niihin puuttumisesta ja jälkien hoitamisesta kuuluu meille kaikille. Kukaan ei myös tahdo jäädä ulkomaailman hylkäämäksi, jos omassa maassa on vakava kriisi.

Pitkällä aikajänteellä oleellista on asennekasvatus siellä, missä vielä rauha on ja missä kasvavat tulevaisuuden vaikuttajat.

Asennekasvatusta tehdään juuri nyt muun muassa Järvi-Kuopion seurakunnissa Rural Youth -hankkeessa, jossa keskeistä on oppia ymmärtämään, miten maailman toisella reunalla tapahtuvat asiat vaikuttavat meidänkin elämäämme; oppia tuntemaan ja ymmärtämään erilaisuutta.

Maan sisällä asuvien kansanryhmien erimielisyyksiä voidaan loiventaa, jos eletään kunnioituksen ja keskustelun ilmapiirissä. Jokainen pyrkimys, jokainen teko, joka edistää uskontojen ja kulttuurien tuntemusta ja yksittäisten ihmisten suvaitsevaisuutta, kannattaa toteuttaa, koska se osaltaan vähentää konflikteja.

"Vaikeaa on synnyttää uuteen toimintaan sen oman yhteisen jutun tunnelma. Ellei sitä saada, vaikea on saada aikaan tulosta. Paikallinen tavoite Järvi-Kuopion kahdeksan alueseurakunnan nuorille on synnyttää tunne siitä, että olemme Järvi-Kuopion seurakuntalaisia ja että asuinalueemme on maailmassa uniikki ja arvokas. Globaali tavoite on saada nuori ymmärtämään riippuvuus muun maailman tapahtumista ja löytää oma paikka ja vastuu ja toiminnan mahdollisuudet maailmassa."

Hankkeen vastuupappi Mikko Huhtala tiivistää asennekasvatuksen ytimen. Kokeiluista ja etsimisestä löytyy uusia teitä kuten kansainväliset hankkeen nuorten nettikahvilat, joiden kautta maailma pysyy avarana joka päivä.

Voi kun maailma pysyisi avarana, joka päivä, ja sama taivas saisi nähdä vielä sovinnon.

Sama toive oli myös ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingillä, joka piti päivälleen 50 vuotta sitten Washingtonissa Lincolnin haudalla mielenosoittajille kuuluisan puheensa I have a Dream.

ULLA REMES