Lenkkeilyä luonnossa ja kaverillista jakamista

Lenkkeilyä luonnossa ja kaverillista jakamista

1.10.2014

Teksti ja kuva: Hanna Karkkonen

Lenkkeilyä luonnossa kunnon mukaan, saunan höyryiset keskustelut ja kaverillista jakamista. Siinä pääpiirteittäin Kallaveden seurakunnan miesten lenkkipiirin ydin.

Syvänniemellä asuvat Jari Partanen ja Tauno Salmi sekä aikaisemmin Karttulassa pappina työskennellyt Petteri Hämäläinen aloittivat keväällä 2010 kokoamaan miehiä yhteen.

”Tavoitteena meillä oli kokonaisvaltainen hyvinvointi. Minä ja Petteri olemme urheilumiehiä, joten yhteinen harrastus kiteytti luontevasti porukkaa, jota ryhdyimme kokoamaan.”

Tietotaitoa riittää jaettavaksi

Fysioterapeuttina toimivalla Partasella on itsellään sekä kilpaurheilu-, että kilpavalmennustausta. Liikunta on elämäntapa, ja sitä ilosanomaa hän haluaa jakaa myös muille.

”Nyt koen tärkeänä valmentaa terveysliikkujia ja saada miehetkin liikkeelle. Olen sydämelläni mukana auttamassa.”

Lenkkipiirissä on monen eri alan osaajia, joten tietotaitoa riittää jaettavaksi.

”Saunan jälkeen meillä on yleensä joku teema, josta on alustus. Itse kukin otamme vastuun omasta aihepiiristämme, esimerkiksi minä liikunnasta ja Kuhasen Jarkko psykologina elämän kriisien käsittelystä. Lisäksi on ollut eräaiheita, luonnonpuistoon tutustumista ja terveyden avaimia lääkärin opastamana.”

”Sauna on tärkeä paikka rentoutumiselle ja keskustelujen virittymisille. Siellä ollaan riisuttuna kaikesta, joten puheenaiheetkin joskus riipaisevat syvältä”, Jari kertoo.

Fyysinen kunto ei ratkaise

”Hyvä olo on osatekijöiden summa. Siihen kuuluu fyysinen, sosiaalinen, henkinen ja hengellinen hyvinvointi. Lenkkipiirissämme yritämme hoitaa näitä kaikkia.”

”Vaikka olisi kuinka hyvä kunto, niin jos henkisesti voimat ovat lopussa, ei ihminen voi hyvin. Toisaalta vaatii henkistä kuntoa, kuten motivaatiota, että haluaa hoitaa kuntoaan ja huolehtia terveellisestä ruokavaliosta. Rauhan ja levon löytäminen sisimpään on tärkeää, koska stressin hallinnalla ehkäistään monia sairauksia.”

Ajatusten herättelijä

Lenkkipiirin kokoontumisia on yleensä viisi kertaa kevät- ja syyskaudella. Osallistujina on ollut 10–20 eri-ikäistä miestä ja lisääkin otetaan mielellään mukaan.

”Jokainen on tervetullut ikään ja kuntoon katsomatta. Kynnys halutaan pitää mahdollisimman matalalla.”

Alkusysäyksessä Jari ja Petteri kiersivät silloisessa Karttulassa kylältä toiselle. Joka kerralla kokoonnuttiin eri paikassa. Nyt lenkkipiiriläiset saapuvat useimmiten Rytkyn leirikeskukseen.

”Kallaveden seurakunta on ottanut hyvin meidät miehet vastaan ja tukee toimintaa”, Jari kertoo kiitollisena.

”Vaikka joskus kehtuuttaisi työpäivän jälkeen startata matkaan, niin lenkkipiirin jälkeen on aivan mahtava olo. Siellä vallitsee levollisuus, leppoisuus ja samalla saa tehtyä hyvän liikuntaharjoituksenkin.”

”Armeija on miehille ryhmäytymiskoulu ja miesten on varmaan yleisesti ottaen helppoa olla ryhmässä. Osa on hiljaisempia, osa vilkkaampia. Tärkeintä on kunnioitus toista kohtaan. Jokainen hyväksytään omassa ainutkertaisessa persoonassaan sellaisena, kun on”, Jari pohtii.

Hänen teesinsä arjessa on: ”Mitä ajattelet, se vahvistuu.”

”Itse miellän lenkkipiirin myös ajatusten herättelijäksi. Ja haluan muistuttaa jokaista huolehtimaan omasta kunnostaan kokonaisvaltaisesti.”

Lenkkipiirit suosittuja

Lähes jokaisesta seurakunnasta löytyy miehille oma lenkkipiirinsä. Yksi pisimpään toimineista on Poukaman leirikeskuksessa kokoontuva Alavan seurakunnan lenkkipiiri. Se houkuttelee jatkuvasti keskimäärin viisikymmentä miestä lenkkeilemään, saunomaan ja kuulemaan alustusta illan teemasta. Tämän syksyn aiheita Poukamassa ovat muun muassa:

14.10. Aasia lähetystyön painopistealueena

28.10. Urheilujalkineet

11.11. Karjalan lennosto ja Hornet-laivue Suomen rajojen turvana

Katso lisätietoja oman seurakuntasi lenkkipiireistä ja muusta miestoiminnasta osoitteesta www.kuopionseurakunnat.fi tai www.siilinjarvenseurakunta.fi

Voit myös ottaa yhteyttä oman seurakuntasi työntekijään.