Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt

1.10.2014

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo, Minna Siikaniva, Kaija Vuorio

Seurakuntavaaleissa näkyy aiempien vaalien tapaan poliittiset puolueet. Nuorten ehdokkaiden määrä väheni viime vaaleista.

Kuopion seurakuntayhtymässä yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan 51 jäsentä ja kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoihin 12–16 jäsentä. Maaninka liittyy osaksi Kallaveden seurakuntaa vuoden 2015 alusta. Niinpä Kallaveden seurakunta saa eniten paikkoja yhteisestä kirkkovaltuustosta, 13 paikkaa. Toiseksi eniten paikkoja on Järvi-Kuopion seurakunnalla, 10 paikkaa.  Pienin seurakunnista, Männistön seurakunta, saa valita valtuustoon 6 edustajaa.

Maaninkalaiset eivät ole perustaneet omia ehdokaslistoja, vaan ovat sulautuneet yhteisille Kallaveden ehdokaslistoille. Myöskään Järvi-Kuopion alueseurakunnilla ei ole enää omia listoja.

Puolueilla omia listoja

Kuopiossa puolueiden organisoimia ehdokaslistoja on edellisvuosien tapaan.  Vaaliliittoja on vain yksi, Kirkko kaikille, jonka takana ovat vaaliliitossa sosiaalidemokraatit ja vihreät, mutta joukossa on myös puolueisiin sitoutumattomia henkilöitä.  Kirkko kaikille -tunnus on yhteinen seurakuntayhtymän kaikissa seurakunnissa. Kokoomus- ja keskustataustaisilla on omat listansa, joiden nimet vaihtelevat seurakunnittain. Puijolla ja Männistössä kokoomuslaiset esiintyvät avoimesti puoluetunnusten alla. Perussuomalaiset esiintyivät vuoden 2010 vaaleissa ensimmäistä kertaa omilla listoillaan. Nyt heillä on ehdokaslistat Tuomiokirkkoseurakunnassa sekä Kallaveden ja Järvi-Kuopion seurakunnissa.

Nuorten ehdokkaiden määrä väheni

Ehdokasmäärä laski viime vaaleista, jolloin seurakuntaneuvostoihin pyrki 212 ehdokasta ja kirkkovaltuustoihin 201. Nyt luvut ovat 179 ja 178, vaikka mukana ovat myös Maaningan ja Nilsiän alueet.

Myös uusien ehdokkaiden määrä putosi, seurakuntaneuvostovaaleissa 115:stä 97:een ja kirkkovaltuustovaalissa 125:stä 100 uuteen ehdokkaaseen.

Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä väheni merkittävästi edellisvaaleihin verrattuna, sillä nyt nuoria on ehdolla vain kuusi. Vuoden 2010 vaaleissa oli seurakuntaneuvostoihin ehdolla 22 ja kirkkovaltuustoon 23 alle 30-vuotiasta.

Siilinjärvellä seurakuntavaaleissa liki 70 ehdokasta – puolet uusia

Siilinjärven seurakunnassa seurakuntavaaleissa on ehdolla 68 seurakuntalaista. Edellisvaaleissa ehdokkaita oli 67. Noin puolet (32) ehdokkaista on uusia eli ehdokkaita, jotka eivät olleet ehdolla viime vaaleissa. Nuorin ehdokkaista on 19-vuotias, vanhin 78-vuotias. Kaikkiaan alle 30-vuotiaita ehdokkaita on viisi.

Ehdokkaita on kahdella listalla: Kotikirkko ja Yhteistyöryhmä. Molemmat olivat mukana myös edellisissä seurakuntavaaleissa.

Seurakuntavaaleilla valitaan 27 jäsentä Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuustoon.

Puolueet näyttävästi esillä myös muissa kaupungeissa

Poliittisia listoja on vaaleissa aiempaa enemmän. Puoluetausta näkyy noin 45 prosentissa kaikista ehdokaslistoista. Ehdokkaiden määrä on pudonnut kautta maan. Edellisvaaleissa ehdokkaita oli noin 23.000, tänä vuonna lukema on noin 19.300. Nuorten ehdokkaiden määrä on selvästi laskenut valtakunnallisesti. Koko maan ehdokkaiden keski-ikä on hieman yli 53 vuotta.

Lisätietoa seurakuntavaaleista

www.kuopionseurakunnat.fi/seurakuntavaalit

www.siilinjarvenseurakunta.fi/593-seurakuntavaalit-2014

www.seurakuntavaalit.fi

Tiedot on koottu epävirallisten listojen pohjalta. Ehdokaslistat hyväksytään myöhemmin vaalilautakuntien kokouksissa lokakuun alussa.

Vaalikone aukeaa 13.10.

Vaalien ennakkoäänestys on 27.–31.10. ja varsinainen vaali­päivä 9.11.

Seuraava Kirkko ja koti -lehti 22.10 on vaalinumero.