Yhdessä olemme enemmän

1.10.2014

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Minulla on ollut suuri onni saada työskennellä kaksikymmentä vuotta arvostettujen suomalaisten suunnittelijoiden kanssa. Kyösti Varis, Esa Ojala ja Petteri Meriluoma opettivat minulle paljon visuaalisuuden merkityksestä ja pelkistämisen tärkeydestä. Vähän on enemmän. Heidän käden jälkiään näemme lähes päivittäin. Finnair lennättää sinivalkoisin siivin, Verohallinto muistuttaa meitä olemassaolostaan vuosittain ja VR kuljettaa paikasta toiseen ympäristöystävällisesti. Nämä yritystunnukset ovat helposti tunnistettavia ja kaikille tuttuja.

Risti on muuten yksi koko maailman tunnetuimmista symboleista. Risti on toivon symboli. Se muistuttaa meitä kristinuskon keskeisestä opista, Jeesuksen ylösnousemuksesta ja taivaaseen astumisesta.

Kirkkohallitus on ottanut käyttöön muutama vuosi sitten uuden visuaalisen ilmeen, joka koostuu yhteisestä tunnuksesta, tekstityypistä ja väreistä. Risti on luonnollisesti tunnuksessa mukana. Monet seurakunnat ovat ottaneet tämän käyttöön. Yhteinen visuaalisuus näkyy myös tulevina vuosina useiden seurakuntien verkkosivuilla.

Käynnissä olevat seurakuntavaalit on hyvä esimerkki yhteisestä ilmeestä ja tavoitteesta. Kampanja Usko hyvän tekemiseen näkyy tällä hetkellä kaikissa seurakunnissa. Yhteistä hyvää kannattaa rakentaa maanlaajuisesti.

Piispat julkaisivat muutama viikko sitten yhteysteesit. On tärkeää muistaa, että vaikka kirkon sisällä on erimielisyyksiä, tavoitteemme on yhteinen.

Kirkon viestintäpäivillä professori Pekka Aula painotti, että kirkosta on lähtöisin myös yritysmaailmassa käytetyt termit: arvot, missio ja visio. Kansanedustajien puheista on tehty paljon tutkimuksia. He viljelevät puheissaan yllättävän paljon raamatuntekstejä.

Kirkon uusi strategia kestää vuoteen 2020 saakka. Kohtaamisen kirkon arvot ovat Usko, Toivo, Rakkaus. Missiona eli tehtävänä on ohjata ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisestä ja luomakunnasta. Visio eli tavoite on, että seurakunnan jäsen kokee uskon Jumalaan voimavarana, ja yhä useampi pitää yhteyttä kirkkoon merkittävänä. Seurakunta on luottamuksen yhteisö, joka tuo erilaiset ihmiset yhteen, ja kirkon sanoma kuuluu ja vaikuttaa kaikkialla.

Yhdessä olemme voimakkaita. Yhteistä hyvää rakennetaan koko maassa. Paikallisuus tuo kokonaisuuteen tärkeällä tavalla omat erityispiirteensä.