Tasaus-kampanja auttaa kehitysmaiden vammaisia

Tasaus-kampanja auttaa kehitysmaiden vammaisia

1.10.2014

Kuva: Merja Lang / Suomen Lähetysseura

Lähetysseura on vuosikymmenien ajan työskennellyt vammaisten ihmisten aseman parantamiseksi kehitysmaissa.

Tasaus on kampanja, jolla tuetaan Lähetysseuran tekemää kehitysyhteistyötä eri puolilla maailmaa. Kampanja syntyi vuonna 1992 kevät- ja syyspäiväntasauksen innoittamana. Valo jakaantuu maailmassa tasan kaksi kertaa vuodessa, mutta elämisen edellytykset eivät koskaan. Siksi tarvitaan hyvinvoinnin tasaamista.

Asenteet vammaisia ihmisiä kohtaan kehitysmaissa ovat yhä kielteisiä. Vammaisia ihmisiä hävetään ja piilotellaan. Syrjäytyminen, hyväksikäyttö ja heitteillejättö ovat yleisiä ongelmia.

Työtä tehdään yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Perusperiaatteena on, että vammaisille ihmisille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin ihmisille. Lähetysseura tukee vammaisten ihmisten oikeutta arvokkaaseen elämään, jossa vammaiset ihmiset nähdään toimijoina eikä passiivisina avunsaajina. Erityisesti Lähetysseura tukee vammaisten lasten kouluun pääsyä.

Allekirjoita vetoomus

Tasaus-kampanjan tukijoihin on liittynyt monia tunnettuja suomalaisia vammaisia, jotka haluavat parantaa vammaisten elämänlaatua myös kehitysmaissa.

Kehitysvammaisista jäsenistä koostuva Pertti Kurikan Nimipäivät punk-bändin laulaja Kari Aalto ei epäröinyt hetkeäkään, kun häntä pyydettiin kampanjan keulakuvaksi. Syykin on selvä.

”Toivoisin, että tuolla ulkomailla kehareita kohdeltaisiin niin kuin täällä Suomessa. Että heille ei tehtäisi mitään pahaa. Heille pitäisi olla ystävällisiä. Heidän tarvitsee pystyä olemaan ja elämään”, Aalto sanoo.

Kampanjan avulla suomalaiset voivat vaikuttaa vammaisten aseman parantamiseen myös allekirjoittamalla vetoomuksen. Vetoomus luovutetaan kehitysministerille lokakuussa.

Vetoomuksen vammaisten ihmisten ihmisoikeuksien toteutumisesta voi allekirjoittaa lokakuun puoliväliin asti osoitteessa www.tasaus.fi.