Riidasta ymmärrykseen ammattilaisen tuella

17.9.2014

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Kuva: Tuija Hyttinen

Parisuhteen vuorovaikutusta tutkaillaan myös kirkon työntekijöiden kanssa.

”Suurin osa pareista hakeutuu asiakkaaksemme, kun suhteessa on riitelyä tai muita vuorovaikutusongelmia. Puhumattomuus vaivaa. Ei ymmärretä, mitä kumpikin toivoo. Työn ja kotielämän yhteensovittaminen tuo paineita”, Irene Venejärvi Perheasiain neuvottelukeskuksesta kuvailee parisuhteiden arkea.

Toiseksi apua haetaan eroajatusten keskeltä. Kolmantena syynä on muu kriisi, kuten uskottomuus.

Perheasiain neuvottelukeskuksessa Kuopion seudulla käy vuosittain yli 500 asiakasta, joista suurin osa pariskunnittain (naisia 55 %, miehiä 44 %). Valtaosa (67 %) kävijöistä on 30–49-vuotiaita eli ns. lapsiperheiässä. Yhä useammin yhteydenottaja on mies.

”Meille tullaan avoimella mielellä. Pareilla on halu käsitellä suhteen vaikeita asioita. Työstämme aiheita luottamuksellisesti.”

Siilinjärven seurakunnan perhetyöntekijä Helena Mattinen tunnistaa parisuhteiden haasteeksi myös yhteisen ajan puutteen ja aikasyöpöt. ”Vastaanotolla jaetaan ajatuksia, miten puolisot valitsisivat perhearjesta kahdenkeskistä aikaa. Jotkut kokevat olevansa vain kämppiksiä. Kahdenkeskisen ajan myötä aukeaa mahdollisuus löytää kumppani naisena tai miehenä, ei vain äitinä tai isänä”, Mattinen muistuttaa.

Toisaalta kirkon perhetyössä kohdataan väsymystä ja tyhjyyden tunnetta. ”Talo, tavarat ja taloudellinen hyvinvointi ei täytä. Vastaanotolla käydään keskustelua siitä, mikä pareille on tärkeää ja mikä arjessa kantaa”, Helena Mattinen kertoo.

Perheneuvojan ja perhetyöntekijän työssä parisuhteet avautuvat solmujen kautta. ”Usein meille hakeudutaan vasta, kun on jokin ongelma. Teemme korjaavaa työtä parien tarpeista käsin. Esiin tulevat myös lasten ja nuorten kokemukset”, Irene Venejärvi kuvaa.

”On tärkeää, että kumpikin pystyy kertomaan omat tarpeensa ja odotuksensa, tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden. Ryhmissä ja leireillä muut parit toimivat peilinä, vastaanotollamme taas työntekijöiden ammattitaito”, Venejärvi selittää.

Aikaa ja sanoja

Viisi viestintävinkkiä pariskunnille

1. Pitäkää suhteenne treenipäiväkirjaa. Miten sijoittaisitte 10–15 yhteistä treenituntia viikossa?
  2. Pitäkää sunnuntaisin perhepalaveri tulevan viikon menoista. Järjestäkää teille kahdelle yhteistä aikaa vaikkapa yhteiseen saunailtaan tai kävelylenkkiin.
  3. Opetelkaa toinen toisenne rakkauden kieltä. Jos toinen kaipaa sanoja, älä anna vain lahjoja.
  4. Syökää yhdessä koko perheenä – puhukaa ruokapöydässä. Perheyritys Oy Ab:ssä pitää huolehtia sisäisestä viestinnästä.
  5. Ongelmien keskellä vetäiskää henkeä ja päättäkää puhua. Älkää viekö menneen taakkaa tulevaisuuteen.

Asiantuntijoina kuultu aviopari Marika ja Timo Suomista, perheneuvoja Irene Venejärveä ja perhetyöntekijä Helena Mattista.

Liitot ja erot tilastoissa vuonna 2013

Kuopion seurakunnissa