Reilun kaupan yliopisto

17.9.2014

Teksti: Anne Korhonen

Kuva: Tuija Hyttinen

Itä-Suomen yliopistosta tuli keväällä Suomen kuudes Reilun kaupan korkeakoulu. Arvonimi myönnettiin Joensuun kampuksella Flooran päivän juhlassa.

Käytännössä arvonimen saaminen tarkoittaa sitä, että Itä-Suomen yliopiston ja ylioppilaskunnan tilaisuuksissa on siirrytty käyttämään Reilun kaupan kahvia ja teetä, ja myös kaikissa korkeakoulun ravintoloissa ja kahviloissa on saatavilla Reilun kaupan tuotteita. Reilusta kaupasta myös viestitään, yliopisto muun muassa osallistuu Reilun kaupan viikolle lokakuussa.

Reilun kaupan merkityksestä yliopistolle kertoo Itä-Suomen yliopiston laatupäällikkö Sirpa Suntioinen.

Mitä tekee Reilun kaupan yliopiston laatupäällikkö?

”Itä-Suomen yliopistossa on sovittu, että laatupäällikkö toimii Reilun kaupan toiminnan vetäjänä. Eli olen kannatustyöryhmän sihteerinä - siis eräänlaisena unilukkarina ja joka paikan höylänä.”

Millainen prosessi oli saada Reilun kaupan tunnus?

”Reilun kaupan tunnuksen saamiseksi meillä asiaa käsiteltiin ensin johtoryhmässä keväällä 2013 ylioppilaskunnan aloitteesta. Siellä kaikki tiedekunnat sitoutuivat lähtemään mukaan Reilun kaupan toimintaan. Ylioppilaskunnan ainejärjestöistä yli puolet sitoutui Reilun kaupan periaatteisiin. Neuvottelimme myös ruokapalveluidemme tarjoajan kanssa ja se sitoutui ottamaan Reilun kaupan kahvin ja teen kaikkiin palvelupisteisiinsä. Koko prosessi vei noin 10 kuukautta.”

Onko vastuullisuus ja tietoisuus lisääntynyt yliopistolla kampanjan myötä?

”Kyllä se on vaikuttanut positiivisesti. Kampanja ja arvonimen saaminen on tehnyt ihmisistä tietoisempia kestävän kehityksen periaatteista ja Reilun kaupan toiminnasta.”

Onko tunnuksella myös jotain laajempaa merkitystä?

”Itä-Suomen yliopiston arvonimi edistää osaltaan Kuopion matkaa Reilun kaupan kaupungiksi. Joensuu on jo saanut Reilun kaupan kaupunki -arvonimen ja ollut arvokkaana tukena ja kannustajana yliopiston pyrkimyksissä Reilun kaupan korkeakouluksi.”