Virsikirjan lisävihko valmisteilla

17.9.2014

Teksti: Anne Heikkinen

Kuva: Tuija Hyttinen

”Kun ajattelen maailman tilannetta juuri nyt, niin mielessäni on virsi 600 eli Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan, joka on syntynyt keskitysleirillä saksalaisen papin Dietrich Bonhoefferin kynästä ja siinä on Anna-Maija Raittilan suomennos. Siinä on jotain, joka tuo tähän tilanteeseen hienon viestin”, toteaa virsikirjan lisävihkoa valmistelevan työryhmän puheenjohtajana toimiva Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen.

Päivityksen aika

Virsikirjan lisävihkon valmistelu käynnistyi kirkolliskokouksen aloitteesta vuonna 2010. Edellisestä virsikirjan päivityksestä on ehtinyt kulua jo liki kolmekymmentä vuotta.

”Vuoden 1986 jälkeen on tullut paljon uusia hienoja hengellisiä lauluja, joita kirkoissa käytetään. Toisaalta meillä on aihealueita, kuten kansainvälistyminen ja monikulttuurisuus, jotka puutuvat virsikirjasta. Lisävihko vastaa juuri näihin kysymyksiin ja aihealueisiin”, Marjanen kuvaa.

Virsikirjan lisävihkoon tulee täysin uusia sävellyksiä ja tekstejä, jotka edustavat musiikin eri tyylejä.

”Mukana ei ole yhtään virttä, joka olisi sellaisella sävelmällä, joka virsikirjassa jo on, vaan kaikki ovat virsikirjaan uusia.”

Herättänyt kiinnostusta

Jaana Marjanen kertoo, että virsikirjan lisävihkon valmistelu on herättänyt valtavasti kiinnostusta.

”Kun virsi kiinnostaa, niin se kertoo siitä, että virret merkitsevät paljon suomalaisille. Kirkossa tästä voidaan olla tyytyväisiä ja nyt pitäisikin ottaa vaarin siitä, että pidetään virsiä esillä. Virsi on rukous, joka kantaa kirkon uskoa ja oppia, ja sanoittaa ihmisen kokemusta pyhän Jumalan edessä.”

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, virsikirjan lisävihko otettaisiin käyttöön adventtina vuonna 2016. Maistiaisia uusista virsistä on saatavilla kuitenkin Puijon kirkossa jo 5.10, jolloin jumalanpalveluksessa lauletaan ehdotukseen mahdollisesti tulevia virsiä.