Vastuu sanoista

3.9.2014

Teksti: Juha Mertanen

Kuvat: Joonas Vähäsöyrinki

Hyvinkö olet tarennut?”, oli kaverini minulle viime kesänä pilke silmäkulmassa esittämä kysymys. Toinen, ehkäpä jo hieman vakavammin esitetty oli ”Kuinka olet jaksanut?”. Otsalta hikeä pyyhkien vastasin, että ”Mikäpäs tässä. Tosin, minulle riittäisi viisi astetta viileämpikin keli”. Omaa voimistani enemmän kannoin huolta äitini jaksamisesta. Iäkäs, sydänvaivainen muori jaksoi sitkeästi koko hellejakson ja hieman viileämmät yöt helpottivat olemista, edes vähän.

Ensi sunnuntain otsikko Jeesus, parantajamme muistuttaa siitä, että Jeesus ei pelännyt sairaita, vaan meni heidän luokseen, koski heihin ja paransi heidät. Ihmiset saivat kokemuksen, että Jumala ei tuomitse, vaan haluaa ottaa ihmisen yhteyteensä. Heille, jotka vaikean sairautensa takia eristettiin muista ihmisistä, Jeesuksen kohtaaminen antoi ihmisarvon ja toivon paremmasta tulevaisuudesta. Jeesus lähestyi myös niitä, joita yhteiskunta halveksi ja piti hylkiöinä. Anteeksiannon kokemus, siitä huolimatta millainen ihminen oli, sai aikaan muutoksen elämässä ja monista heistä tuli Jeesuksen seuraajia.

Päivän evankeliumiteksti painottaa sitä, että olemme vastuullisia puhumisistamme ja sanoistamme. Ajattelemattomuuttaan tai kiivastuksissaan saattaa tulla sanottua toiselle ihmiselle pahasti, mistä tämä pahoittaa mielensä. Ihmisten välille tulee helposti välirikko ja toista vältellään, niin että on vaikea olla yhteisissä tilanteissa. Samoin juorujen kertominen tekee säröjä ihmisten suhteisiin. Anteeksi pyytäminen ja asioiden sopiminen antavat hyvän lähtökohdan eteenpäin menemiseen. Tuon askeleen ottaminen on vain joskus hyvin vaikeaa, lähes ylivoimaista. Kuningas Daavid rukoilee Jumalaa psalmissa 141: ”Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille.” Taivaallisen Isän tahto on, että elämme sovussa keskenämme ja käytämme lähimmäistemme hyväksi niitä lahjoja, joita olemme elämäämme saaneet.

”Pyhä läsnäolosi,

Jeesus, meidän muistaa anna,

taivaalliset lahjasi

astiaamme halpaan kanna.

Niin kuin soisit puhuvamme,

ohjaa meidän puheitamme.”

virsi 202:3

JUHA MERTANEN
Nuorisotyönohjaaja, Männistön seurakunta

Matt. 12: 33-37

Jeesus sanoi:
”Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan. Te käärmeen sikiöt, kuinka teidän puheenne voisi olla hyvää, kun itse olette pahoja! Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, paha ihminen pahuutensa varastosta pahaa. Minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, jonka ihmiset lausuvat, heidän on tuomiopäivänä tehtävä tili. Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi.”