Elämysten ilta

3.9.2014

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Tuija Hyttinen

Musiikki soi, laulu raikui ja luovuus pääsi valloilleen elokuun viimeisenä perjantaina Kirkonmäki juhlii -tapahtumassa.

Jo alkuillasta Kuopion Tuomiokirkon pihalla käy mukava kuhina, kun lapsiperheet saapuvat katsomaan mitä kaikkea on tarjolla.

Viljami, Hilma ja Viola Ukkonen ovat tulleet vanhempiensa kanssa Nilsiästä saakka juhlimaan Kuopioon. Sisarusten kaiken huomion vie taiteilija, joka loihtii ilmapalloista eläinhahmoja.

”Tosi ihanaa, että tällaista järjestetään. Lasten kanssa tänne on kiva tulla, kun on vähän erilainen tapahtuma kyseessä”, äiti Kirsi Räsänen kehuu.

Tuunaa itsellesi kassi

Rintanappipajassa on jo pienimuotoinen jono, kun innokkaat lapset odottavat vuoroaan päästäkseen painattamaan oman nappinsa. Joel Nylundin rintanapissa komeilee legohahmo, kun taas Ilona-sisko on päätynyt kissaan.

”Olemme olleet tapahtumassa aikaisemminkin ja lapset muistivat kyllä, kuinka kivaa täällä oli. Varmaan kierrämme kaikki toimintapisteet läpi, ennen kuin jatkamme muualle”, lasten äiti Minna Sarén kertoo.

Kirkonmäen toimintapisteillä viihtyvät muutkin kuin lapset. Jyväskylässä asuva Hilde Paco on tullut viikonlopuksi Kuopioon vanhempiaan tapaamaan.

”En ole ennen osallistunut tähän juhlintaan, mutta nyt kiinnosti Jesse Kaikurannan konsertti.”

”Ennen konserttia ajattelin vähän katsella, mitä muuta täällä tapahtuu.”

Niinpä Hilde päätyy tuunaamaan tusseilla itselleen omannäköistään kangaskassia.

”Kirjoitan tähän erään minulle tärkeän raamutunlauseen englanniksi.”

Musiikki soikoon

Yksi illan vetonauloista on ehdottomasti Jesse Kaikurannan konsertti Tuomiokirkossa. Tunnelma on tiivis, kun lähemmäs kahdeksansataa ihmistä pakkautuu kuuntelemaan suositun artistin esitystä.

Nenäliina eksyy useammankin kuulijan silmäkulmaan tunnin mittaisen konsertin aikana, eikä päätösaplodeista meinaa tulla loppua.

Jessen musiikista pitävä Jouni Laukkanen on konsertin jälkeen vaikuttunut kuulemastaan.

”Jessellä on hyvät lyriikat ja ne avautuivat kirkkoympäristössä aivan eri tavalla kuin muualla.”

Myös Maarit Kinnunen ja Marjo Voutilainen ovat lähteneet liikkeelle nimenomaan konsertin takia.

”Emme ole aikaisemmin olleet hänen keikallaan, mutta tänään tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus ja vielä ilmaiseksi.”

”Kun nyt paikan päällä olemme, aiomme katsella, mitä kaikkea muuta täällä tapahtuu.”

Jesse Kaikurannan konsertti päättyi, mutta musisointi ja laulu jatkuvat Vanhan pappilan veisukahvilassa. Tunnelma on katossa ja Punainen veisukirja ahkerassa käytössä, kun Jarkko Maukonen Houseband pistää parastaan.

Avointa kohtaamista

Tapahtuman järjestelyissä mukana ollut oppilaitospastori Raimo Hakkarainen suorastaan hyrisee tyytyväisyyttään veisukahvilan meininkiä seuratessaan.

”Tälle tapahtumalle on selvä tilaus. Olemme saaneet aikaisemmilta vuosilta pelkästään positiivista palautetta siitä, että seurakuntakin on mukana Kuopion juhlaviikonlopussa.”

Hakkaraisen mukaan ihmiset ovat erityisesti kiitelleet mutkattomuutta ja avointa kohtaamista.

”Haluamme välittää sitä sanomaa, että ei kirkko ole muusta elämästä irrallinen instituutio, vaan mukana ihan siinä perusarjessa.”

”Jumalanpalvelukset ja seremoniat ovat toki tärkeitä, mutta se ei ole kirkon koko kuva. Ei tarvitse myöskään olla jotenkin tietynlainen ihminen voidakseen osallistua seurakunnan tapahtumiin. Jokainen on tervetullut – ja juuri sellaisena kuin on.”

Hakkarainen ei miellä Kirkonmäki juhlii -tapahtumaa matalan kynnyksen tilaisuudeksi.

”Pikemminkin sanoisin, ettei meillä ole kynnystä ensinkään!”