Koulutuksen merkitystä ei voi kyseenalaistaa

3.9.2014

Teksti: Kirkon Ulkomaanapu ja Heli Haring

Kuva: Kirkon Ulkomaanapu / Ville Asikainen

Kirkon Ulkomaanavun nimikkolähettiläs Jesse Kaikuranta sai uutta perspektiiviä elämään vieraillessaan Sierra Leonessa viime syksynä.

”Koulutuksen avulla uskomattomia raakuuksia kokeneet ihmiset saavat aidon mahdollisuuden uuteen elämään. Sen konkreettisuus pysäytti. Koulutuksen merkitystä ei voi kyseenalaistaa, se todella antaa mahdollisuuden uuteen alkuun”, Kirkon Ulkomaanavun lähettiläs, artisti Jesse Kaikuranta kertoo.

Voice of Finland 2012 -kilpailusta julkisuuteen ponnahtanut artisti vieraili Kirkon Ulkomaanavun ammattikouluissa Sierra Leonessa viime syksynä. Yksitoista vuotta kestänyt sisällissota Sierra Leonessa päättyi vuonna 2001. Raaka sota pakotti monet jättämään koulut kesken, ongelmana on nyt myös nuorisotyöttömyys.

Täyteen kirjoitettu sanoituskirja

Jesse Kaikuranta tapasi matkallaan muun muassa kampaajaksi opiskelevan miehen, Attila A. Kamaran. Perinteisesti naisten ammattiin opiskeleva Kamara haaveilee myös muusikon urasta. Hänen täyteen kirjoitettu sanoituskirjansa pienestä ihmisestä myllerryksen keskellä teki Jesse Kaikurantaan vaikutuksen.

Sierra Leonessa sotamuistojen keskellä elävät ihmiset jaksavat tukea toisiaan.

”Valitamme joskus aivan turhasta. Nämä kohtaamiset antavat perspektiiviä omaankin elämään. Ihmiset jaksavat hymyillä kaiken koetun kauheuden jälkeen”, Jesse Kaikuranta tiivistää.

Kirkon Ulkomaanavun tukemissa ammattikouluissa entiset lapsisotilaat, teiniäidit ja yksinhuoltajaäidit saavat uuden alun. Bon ja Zimmin kaupunkien koulutuskeskuksista tulee kampaajia, hitsaajia, ravintolatyöntekijöitä ja kankaanpainajia.

Oikeus koulutukseen

”Paikallisilla opettajilla on ehdottomasti perusasiat kunnossa – motivaatio ja käytännön taitotaso. Suomalaisen opettajakoulutuksen avulla voimme kuitenkin ehdottomasti tukea heitä työssään”, siviiliammatissaan laulunopettajana työskentelevä Jesse Kaikuranta sanoo.

Viime vuoden lokakuussa lanseerattiin uusi vapaaehtoistyön verkosto Opettajat ilman rajoja. Ulkomaanapu lähetti suomalaisen opettajan kouluttamaan opettajia Sierra Leonen naapurimaahan Liberiaan tämän vuoden alussa.

Kirkon Ulkomaanapu valitsi artisti Jesse Kaikurannan lähettilääkseen kaudelle 2013-2014 edistämään kehitysmaiden lasten, nuorten ja naisten koulutusta. Oikeus koulutukseen on yksi Ulkomaanavun kolmesta strategisesta teemasta.

Muut Kirkon Ulkomaanavun nimikkolähettiläät ovat valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja muusikko Lauri Tähkän. Heidän erikoisalueensa ovat rauha ja toimeentulo.

Jesse Kaikuranta nähtiin viime viikolla myös Kuopiossa, jossa hän esiintyi Kirkonmäki juhlii -tapahtumassa Tuomiokirkossa.