Satoja auttajia haetaan verkossa

Satoja auttajia haetaan verkossa

3.9.2014

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Valtakunnalliseen vapaaehtoistoiminnan Suurella Sydämellä -verkkopalveluun otetiin syyskuusta alkaen käyttöön myös Siilinjärvellä.

Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminta toimii nyt yhteensä 40 paikkakunnalla. Uusimpia verkostoon liittyneitä on Siilinjärvi, missä toiminnan käynnisti Siilinjärven luterilainen seurakunta. Kuopion seurakunnat on käyttänyt palvelua vapaaehtoisten rekrytoinnissa jo vuoden ajan.

Kuopion koordinaattorin Annu Pauluksen mukaan syksy lisää sivuilla surffaamista. ”Ihmiset miettivät, mitä tehdä. Monet ovat jääneet kesällä eläkkeelle ja tarvitsevat rytmiä elämään.”

Verkkopohjainen ilmoittautumiskanava kohtaa myös nuoret aikuiset ja työikäiset. ”Vapaaehtoisiimme on tullut enemmän nuoria tätä kautta. Esimerkiksi opiskeluihin tarvittu avustustehtävä on löytynyt näin”, Paulus kertoo. Vapaaehtoistyöstä saa aina todistuksen, mistä on hyötyä työnhaussa.

Kuopiossa tehtäviä on ollut koko ajan tarjolla yli 40 erilaista; Suurella Sydämellä Siilinjärvi käynnistyy reilulla 20 tehtävällä. ”Kuopion sivulla on noin 3 000 kävijää päivittäin. Lauantaisin vielä enemmän”, Paulus kertoo vapaaehtoistoiminnan vetovoimasta.

Lahjoita aikaa tai sukkia

Seurakunnissa on havahduttu vapaaehtoistyön moninaisuuteen, mikä näkyy myös Suurella Sydämellä -palvelun tarjonnassa. Osa tehtävistä kestää illan, tunnin tai pari, joihinkin voi sitoutua pidemmäksi aikaa. Palvelussa on tarjolla auttamisen ja muun hyvän tekemisen vapaaehtoistehtäviä, joihin käyttäjä ilmoittautuu internetissä.

”Meillä Siilinjärvellä on sanoitettu auki seurakuntalaisille tuttuja tehtäviä. Myös niihin haetaan tekijöitä, jotta kellä tahansa olisi tilaisuus tarttua mieleisiinsä tehtäviin eikä kukaan kuormittuisi liikaa. Sitten on ihan uusia, kuten kirkkokaveri rippikoululaiselle. Myös lahjoitustehtäviä saadaan nyt laajempaan tietoisuuteen”, kuvailee Siilinjärven Suurella Sydämellä -koordinaattori Jenni Shakya. Jos auttamishalukkaalla ei ole aikaa nyyttäripöydän pystytykseen tai arkunkantoon, voi hän lahjoittaa vaikkapa lankoja, tuotepalkintoja tai sukkia hyvän tekemisen välineiksi.

Annu Pauluksen mukaan nousussa ovat erilaiset kaverit: kotiutuskaveri, lenkkikaveri, teatterikaveri. Näistä pesteistä kiinnostuvat myös nuoret. ”Enää ei etsitä vain ystävää vanhukselle vaan lisäksi haetaan erityisosaajia, kuten LVI-asentajaa”, Paulus kertoo. Sen sijaan ohjaus- tai musiikkitehtäviin tuntuu olevan vaikeampaa löytää tekijöitä, vaikka haku on koko ajan päällä.

Yhteistyöllä yhä suurempi sydän

”Toivomme Suurella Sydämellä -palvelun aktivoivan ihmisiä osallistumaan helpolla ja hauskalla tavalla. Samalla tuodaan tehtäviä kaiken kansan näkyville”, Jenni Shakya sanoo.

Vapaaehtoistyön koordinaattorina Shakya kannustaa seurakuntien työntekijöitä raivaamaan tilaa vapaaehtoisille ja näiden ideoille – ja vapaaehtoisia tuomaan omia toimintatoiveitaan työntekijöiden tietoon. Mielekäs ja palveleva vapaaehtoistoiminta kehittyy yhteistyössä.

Siilinjärvellä seurakunta on Suurella Sydämellä -vapaaehtoistyön merkeissä lähestynyt myös muita vapaaehtoistoiminnan yhteisöjä. ”Tämä palvelu olisi hyvä ja luonteva keino tehdä vapaaehtoistyötä yhdessä järjestöjen kanssa. Siten voimme lisätä osallisuutta ja toinen toisen palvelua samalla paikkakunnalla. Vapaaehtoisista ei tarvitse kilpailla. Moni on monen yhteisön toiminnassa mukana joka tapauksessa”, Shakya tähdentää.

Etsi tehtäviä Kuopiosta:
kuopio.suurellasydamella.fi