Piispat toivovat keskinäistä kunnioitusta kirkkoon

3.9.2014

Teksti: Kirkon tiedotuskeskus

Kuva: Bigstock

Suomen luterilaisen kirkon piispojen teesit kristittyjen yhteydestä julkistettiin syyskuun loppupuolella.

Muun muassa erilaiset mielipiteet ja kannanotot naispappeuskysymyksestä sekä homoseksuaalien asemasta ovat synnyttäneet vuosien aikana jännitteitä luterilaisen kirkon sisälle.

Piispat kutsuvat nyt julkistetuilla teeseillään kirkon jäseniä mukaan keskusteluun ja vahvistamaan kristittyjen yhteyttä. Erityisesti piispat korostavat teeseillään erilaisuutta sallivaa yhteistä keskustelua ja ristiriitojen kestämistä kirkon sisällä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi avauspuheenvuorossaan, että teesit ovat rohkaisu sekä piispoille itselleen keskinäiseen työskentelyyn että kaikille, jotka kirkossa toimivat.

”On selvää, että tällaiset teesit eivät yksinään rakenna yhteenkuuluvuutta. Mutta tämä on yksi viesti, yksi lastu työpöydältä, yksi askel ja yksi tapa, jolla pyrimme tätä tehtävää toteuttamaan”, Mäkinen sanoi.

Paimenen ääni

Yhtenä kommentoijana oli toimittaja Heli Karhumäki, joka sanoi piispojen teesien tulevan kipeään tarpeeseen.

”Kristittyjen keskinäinen rähinöinti vie voimia ja masentaa. Rakastavan yhteyden pyrkimys ei ole kirkollishallinnon suositus eikä mitä tahansa lepyttelyä tai hyssyttelyä. Se on Jeesuksen käsky. Näissä teeseissä kuuluu oikean paimenen ääni. Rauhan rakentaminen ei tuota pikavoittoja, vaan usein pikemminkin vähättelyä. Kova aika härnää piispojakin kovaan puheeseen. Heidän käteensä tarjotaan Jeesuksen ruoskaa. Onneksi he eivät ole lähteneet yllyttäjien matkaan”, Karhumäki totesi.

Kirkolliskokous antoi vuonna 2011 piispainkokouksen tehtäväksi edistää kirkon sisäistä yhteyttä.

Piispojen yhteysteesit

Kirkko kulkee kohti yhteyttä

Yhteyden uhkana eivät ole erimielisyydet vaan kyvyttömyytemme tulla niiden kanssa toimeen

Yhteys edellyttää tosiasioiden tunnustamista ja tahtoa dialogiin