Kallaveden laineilla

20.8.2014

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Timo Hartikainen

Kaunis kesäilta houkutteli seurakuntalaisia Kuopiosta ja Siilinjärveltä perinteiselle kirkkovenesoudulle heinäkuun lopussa. Tänä vuonna mukana oli myös kansainvälistä väriä, sillä osallistujia oli Venäjältä ja Australiasta saakka.

Aurinko porottaa ja Kallavesi liplattelee kutsuvana, kun kuopiolaisten kirkkovenettä lastataan Julkulan venesatamassa. Mukana on niin konkareita kuin ensikertalaisiakin.

”Ei tämä vaikeaa ole, kaikki varmasti osaavat”, useasti kirkkovenesoutua johtanut Männistön seurakunnan pappi Heikki Hyvärinen rohkaisee epäilijöitä.

Viimein laiva on lastattu ja se työnnetään vesille. Hyvärinen toimii kapteenina ja antaa ohjeita soutajille. Tasaisen varmasti kirkkovene lähtee etenemään kohti Siilinjärven seurakunnan omistamaa Tomperin saarta, jossa pidetään myöhemmin illalla kansanlaulukirkko.

Muistoissa mattopyykki

Kuopiolaisten veneessä soutaa varmoin ottein moskovalainen opiskelija Sofya Ziyatdinova. Hän oli päättänyt lähteä mukaan suomalaisten ystäviensä houkuttelemana.

”Olen ollut kerran aikaisemminkin soutamassa kirkkovenettä ja se oli minusta oikein hauskaa. Siksi ei tarvinnut kauan miettiä, lähtisinkö tänään. Sattui näin ihana ilmakin.”

Helteestä ja useamman kilometrin matkasta huolimatta soutaminen ei kuulemma tuntunut raskaalta.

”Kaikkien vaikeinta oli pysyä oikeassa rytmissä”, Sofya nauraa.

Australian Brisbanesta lomalle saapuneet Marja-Liisa Halme ja Eija Rivers ihastelevat Tomperin mukavaa miljöötä.

”Kävin edellisen kerran Suomessa kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt oli korkea aika tulla tervehtimään sukua ja päästä esittelemään tyttärelle kotikontuja”, Marja-Liisa kertoo.

Eija oli 6-vuotias, kun perhe muutti Australiaan.

”En ole sen jälkeen käynyt täällä. Muistan lapsuuden Suomesta lähinnä mattopyykit, lumitunnelit ja marjaretket metsään.”

Suomalaiset seurakunnan tilaisuudet kiinnostavat Eijaa aivan erityisestä syystä.

”Työskentelen lähetystyöntekijänä Australian lähisaarilla. Haluan jo ammattinikin vuoksi ehdottomasti tutustua myös suomalaiseen seurakuntaelämään.”

Kirkkovenesoutu kuuluu kesään

Kaarina Knuutinen oli soutanut kirkkoveneellä Tomperiin Ranta-Toivalasta.

”Otimme Vuorelasta lisää porukkaa kyytiin ja suuntasimme sitten tänne.”

”Kirkkovenesoutu on minulle jo ihan perinne, joka kuuluu kesään. En osaisi jäädä pois.”

Siilinjärven ja Kuopion seurakuntien yhteistyönä järjestetty kirkkovenesoutu sai alkunsa, kun Ranta-Toivala aikoinaan liittyi Puijon seurakuntaan.

”Ranta-Toivalalla oli tällainen perinne jo aikaisemmin, ja liittymisen myötä se siirtyi meidän yhteiseksi kesätapahtumaksi”, Heikki Hyvärinen selvittää.

”Soudamme vuorokesinä Tomperiin ja Karhonsaareen. Mukana on yleensä ollut 60-70 osanottajaa.”