Perinnepäivänä vesiteitse kirkkoon

Perinnepäivänä vesiteitse kirkkoon

20.8.2014

Teksti ja kuvat: Minna Siikaniva

Muuruveden kirkon juhlavuottabkunnioitettiin perinnepäivänä risteilyllä. Muuruveden kirkko täyttää 110 vuotta 21.9.2014.

Kauniin kivikirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkon vihkiäisiin saavuttiin aikoinaan myös vesiteitse. ”Täytensä oli saaneet höyryveneet Koski, Lempi ja pieni Weikko, joka myös hinasi täynnä juhlayleisöä olevaa suurta proomua perässään”, kuvailtiin Otava-lehdessä vuonna 1904.

Osana juhlavuotta Eino Leinon päivänä järjestettiin laivakuljetus Muuruvedelle, jossa lounaan jälkeen oli kirkon esittely ja hartaus kirkkokahveineen.

Perinnepäivän ideoineet Pentti Rissanen ja Martti Kähönen pitävät yhteisöllisyyttä tärkeänä. Pienellä paikkakunnalla on tärkeää, että ihmiset tuntevat toisensa ja auttavat tarvittaessa. Vapaaehtoiset on yleensä helppo saada liikkeelle. ”Tänäkin vuonna muun muassa innokkaita kirkkopäivystäjiä on melkein yli tarpeen”, kertoo neljä kesää vapaaehtoisena päivystäjänä toiminut Aarne Asikainen.

Muuruveden kirkko on suosittu pysähdyspaikka. ”Yleensä ihmisillä on jokin historiatausta kirkkoon, yhdessä muistelemme menneitä”, jatkaa Asikainen.

Muuruveden kirkon seinillä on Stenbäckin suunnitelman mukaan säilytetty Raamatun lauseita. Kirkon pääsisäänkäynnin oven yläpuolella on säilynyt kirjoitus: Sinun sanasi on minun jalkaini kynttilä ja walkeus minun teilläni.
Ps. 119:105.

Kerttu Jonniselle kirkko on tärkeä hiljentymisen ja voimaantumisen paikka. Jonninen on laulanut kirkkokuorossa 50 vuotta. ”Olen kiitollinen, että kaikkina vuosina on järjestynyt kyyti harjoituksiin aivan ihmeellisellä tavalla.”

”Koen voimakkaasti, että Jumala on johdattanut elämääni.  Rukous on minulle suuri voimavara. On tärkeää, että kirkko säilyy edelleen paikkana, jossa voi hiljentyä,” myös kirkkopäivystäjänä toiminut Jonninen painottaa.