Yhteisvastuukeräys on sydämen asia

20.8.2014

Teksti: Anne Korhonen

Kuva: Hanna Karkkonen

Puijon kirkon eläkkeellä oleva suntio Timo Moilanen on toiminut yhteisvastuukerääjänä jo usean vuoden ajan. Keräyksen tuotto ohjautuu aina hyvään tarkoitukseen. Tämänvuotinen kotimaan keräys kohdentuu saattohoitotyöhön. Ulkomaan kohde on ihmisoikeudet Guatemalassa. ”Tänä vuonna tuli ennätyksellisen suuri määrä lahjoituksia”, iloitsee Moilanen.

Miksi teet vapaaehtoistyötä?

Halu auttaa on ollut aina luontaista ja auttamisen halu tulee osittain jo ammatinkin kautta. Osa on kristillisen kasvatuksen peruja ja myös veren perintöä, sillä isäni toimi kanttorina Karttulan seurakunnassa aikanaan 28 vuotta.

Miten ihmisiä kannattaa lähestyä?

Ennakointi on tärkeää, on oltava liikkeellä oikeaan aikaan. Keräyskohteiden aiheet on oltava hyvin selvillä ja niistä on osattava kertoa. Ihmiset saattavat kysyä kinkkisiäkin kysymyksiä, joihin on kerääjällä oltava vastaukset heti valmiina.

Minkä neuvon annat uusille yhteisvastuukerääjille?

Kannattaa rakentaa hyvä verkosto. Esimerkiksi Karttula on pieni alue, jossa ihmiset tuntevat hyvin toinen toisensa. Minulle on ehtinyt muodostua vuosien saatossa laaja tuttavaverkosto, jonka ansiosta kontakteja on syntynyt suhteellisen paljon. Kerääjäksi oli aikanaan helppo ryhtyä.

Ympäriinsä pitkin kyliä ajaminen sekä soittelu ovat melkoinen urakka yhdelle ihmiselle. Työssä kuitenkin auttaa se, että ihmiset tuntevat lahjoitusten kerääjän jo ennalta. Moni haluaa auttaa lähimmäistään. Vuosien varrella on ollut paljon auttamisenhaluisia ihmisiä, niin yritysten edustajia kuin yksityishenkilöitäkin.

Aiotko jatkaa yhteisvastuukerääjänä myös tulevaisuudessa?

Totta kai. Tämä on arvokasta työtä lähimmäistemme hyväksi. Iso kiitos kuuluu kaikille niille hyväsydämisille lahjoittajille, jotka mahdollistavat yhteisvastuutoiminnan jatkumisen. Sitä samaa toivon myös jatkossa.