Kuinka Jumalaa pilkataan?

Kuinka Jumalaa pilkataan?

Kuva Timo Hartikainen

Juicen laulut tarjosivat hengellisen pohdinnan sytykkeitä Juankoskella.

Harvoin näkee kirkkoa niin ääriään myöten täynnä, kuin Juankoskella Juice ja hengellisyys -tilaisuuden alkaessa. Parkkipaikalta loppui tila, kirkon käytävälle jouduttiin tuomaan lisätuoleja ja viimeisimmäksi tulleet ohjattiin suoraan Tehtaankirkon parvelle. Oman kylän poika, Juice Leskinen, saa ihmiset liikkeelle vielä kuolemansa jälkeenkin.

Edessä oli kyynelten ja naurun sävyttämä parituntinen Juicen musiikin parissa – hänen omassa rippikirkossaan.

Rienaaja vai hengenmies?

”Juicen lauluja on ehdotettu otettavaksi mukaan virsikirjan lisälehteen. Tänä iltana jokainen voi miettiä, mitkä hänen kappaleistaan sinne sopisivat”, hiljattain eläkkeelle jäänyt Juankosken aluepappi Hannu Komulainen evästi kuulijoita.

”Juicen kieli on niin monitasoista, että sieltä monen muun asian lisäksi voi löytää helposti hengellisenkin sanoman.”

”Perimmäisten kysymysten äärelle kun voi päästä niin usealla eri tavalla.”

Komulaisen mukaan Juicea toisaalta myös syytettiin rienauksesta.

Tuumi Sebaot: tuon kyllä raivaan pois, muuten vallata multa hän taivaan vois. Sitten pastori tukehtui öylättiin ja kohtapa kirstua höylättiin.

”Rienaussyytöksiin Juice vastasi kirjoittamalla Kuinka Jumalaa pilkataan -laulun.”

Illan musiikillisesta annista vastasi trio Heinäpäät, joka oli saanut vahvistukseksi viulisti Mari Koivusalon ja laulaja Matti Roinisen. He kaikki ovat Juicen vanhoja ystäviä.

Ohjelmistossa kuultiin niin Juicen rakastetuimmat kappaleet, kuin tuntemattomampaakin tuotantoa. Sanoitusten nerokkuus jaksoi hämmästyttää yleisöä, joka intoutui taputtamaan käsiään ja laulamaan mukana.

Elettyä elämää

Juice-teema oli houkutellut paikalle yleisöä myös Juankosken ulkopuolelta. Riitta ja Pentti Kettunen olivat tulleet tunnelmoimaan Kuopiosta saakka.

”Olemme vannoutuneita Juice-faneja. Taiteilijan itsensäkin konserteissa kävimme aikoinaan ympäri maata.”

Riitta Kettusen ehdoton suosikki Juicen tuotannosta on Kaksoiselämää.

”Sen sanat ovat niin elävästä elämästä lähtöisin kuin vain olla voi.”

”Juicen sanoituksia kuunnellessa tulee aina vahvasti sellainen olo, että hän on itse kokenut ne asiat, joista kirjoittaa”, Pentti Kettunen pohdiskeli.

Kettuset toivovat, että jotkut Juicen lauluista päätyisivät virsikirjaan.

”Mielestämme useistakin hänen kappaleistaan tavoittaa helposti hengellisen sanoman.”

”Ja voisihan Rakkauden ammattilaisen vaikka muuttaa Uskon ammattilaiseksi”, Pentti Kettunen ehdotti.

Jumala on vaikkei uskoisi

Järvi-Kuopion seurakunnan Nilsiän aluekappalainen, Raili Pursiainen, on omien sanojensa mukaan kuunnellut Juicea koko ikänsä.

”Minua viehättää se, että jokaisella kuuntelukerralla Juicen sanoituksista avautuu aina uusi puoli. Ne eivät ole kerralla selviä.”

”Sanoitukset peilaavat ihmisyyttä hyvin syvällisesti, mutta uskoakseni Juice ei ole tarkoittanut niitä hengellisiksi.”

”Hengellisen pohdinnan sytykkeinä ne varmasti voivat silti toimia.”

Juice Leskinen pysyi koko ikänsä luterilaisen kirkon jäsenenä.

”Minusta sitä voi pitää jonkinlaisena kannanottona. Kyseessä oli kuitenkin ihminen, joka vastusti instituutioita ja jota syytettiin jopa jumalanpilkasta. Silti hän ei irtautunut kirkollisesta instituutiosta”, Hannu Komulainen painotti.

”Olen tullut siihen tulokseen, että Jumala on vaikkei uskoisi”, Juicen itsensä kerrotaan aikanaan todenneen.

HELI HARING