Taivaallinen tauko kahdeksassa lähikirkossa

18.6.2014

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Kuva: Tuija Hyttinen

Kirkko kulttuuriympäristöineen kuuluu suomalaispitäjien ykkösnähtävyyksiin ja ylpeydenaiheisiin. Seurakunnat tarjoavat vaihtoehtoja kesämatkailijoiden pysähdyspaikoiksi avaamalla kirkkojen ovet kesäajaksi.

Tänä kesänä on avoinna 269 kulttuurisesti, arkkitehtuurisesti ja historiallisesti mielenkiintoista tiekirkkoa. Kuopion ja Siilinjärven seudulla tiekirkkoina palvelevat Kuopion tuomiokirkko, Siilinjärven, Riistaveden, Vehmersalmen, Muuruveden, Tuusniemen ja Nilsiän kirkot sekä Juankosken Ylösnousemuksen kirkko.

Tiekirkot ovat matalan kynnyksen pysäkkejä. Niiden valttina on mahdollisuus hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Kuopion ja Siilinjärven seurakuntien tiekirkoissa vierailijoita palvelevat oppaat, josta useimmat ovat seurakunnan vapaaehtoisia. Oppaat kertovat kirkosta ja vaihtavat ajatuksia kävijän kanssa, mutta kirkossa saa olla omassa rauhassakin.

Tee oma kirkkokierros

Tiekirkkoihin voi suunnata myös itse suunnitellulla teemallisella kirkkokierroksella. Paikallisista tiekirkoista löytyy muun muassa lasimaalauskirkkoja Juankoskelta, Siilinjärveltä ja Vehmersalmelta. Näiden lisäksi Tiekirkot.fi-sivustolla saa vinkkejä puukirkkojen, Alvar Aallon kirkkojen, Engelin kirkkojen, keskiaikaisten kivikirkkojen ja kuvakirkkojen kiertämiseen. Rauman seudun fillarikierroksen ideaa voi soveltaa muuallakin.

Tiekirkkoihin voi pysähtyä taivaalliselle tauolle kesä-elokuussa. Kirkkojen aukiolon ja muut tiedot voi tarkistaa www.tiekirkot.fi-verkkopalvelusta. Tien päällä kirkkoihin opastavat Tiekirkko-liikennemerkit. Windows-puhelimiin on tarjolla myös Tiekirkot-sovellus helpottamaan navigointia.

Luterilaisten kirkkojen lisäksi tiekirkoissa on myös ortodoksiseurakuntien kirkkoja.

Lisätietoja tiekirkoista, kirkkokierroksista ja selfie-kilpailusta: www.tiekirkot.fi

Tiekirkot Kuopion seurakuntien alueella ja Siilinjärvellä

Kuopion Tuomiokirkko 10.8. asti klo 10–18, ke ja pe klo 23 asti

Juankosken Ylösnousemuksen kirkko, Muuruveden, Nilsiän,

Riistaveden, Tuusniemen ja Vehmersalmen kirkot 31.7. asti ma–pe klo 11–16

Siilinjärven kirkko ma–pe 23.6.–3.8. klo 11–16

Vinkkejä tiekirkkovierailulle

Rauhoitu. Kirkossa saat olla, aistia, ajatella, rukoilla.

Tuo tuttusi tutustumaan koti- tai mökkipaikkakunnan tiekirkkoon.

Kirkossa muistuvat mieleen myös yhteiset muistot.

Jututa opasta. Mitä hän tietää kertoa kirkosta? Mikähän on hänen mielipaikkansa kirkossa?

Nappaa selfie eli omakuva itsestäsi tai seurueestasi tiekirkossa. Lähetä kuva twitteriin,  facebookiin tai instagramiin tunnuksella #tiekirkkoselfie. Laita mukaan myös kirkon nimi ja muutakin juttua.