Luontoon nuorten hyväksi

18.6.2014

Teksti: Jenni Vertanen ja Heli Haring

Kuva: Jenni Vertanen

Ryhmä nuoria lipuu kajakeillaan Sammakkotammen rantaan Tiilikkajärven kansallispuistossa. Takana on kaksi päivää kestänyt retki meloen ja kävellen kauniissa keväisessä luonnossa.

Nuoret näyttävät hiukan päivettyneiltä ja väsyneiltä, mutta tyytyväisiltä. Ulkopuolisen silmin retki saattaa vaikuttaa tavanomaiselta mukavalta yhdessä olemiselta luonnossa, mutta toiminnan taustalla ovat laajemmat tavoitteet.

Nuoret kansallispuiston maisemiin vei Metsähallituksen luontopalvelut yhdessä siilinjärveläisen Messi-verkoston ja nuorisokeskus Metsäkartanon kanssa. Messi-verkosto toimii tiiviissä yhteistyössä nuorten hyvinvoinnin ja opiskeluvoimavarojen tukemiseksi. Yhteistyön tavoitteena on tarjota aitoja ja voimaannuttavia kokemuksia nuorille, joiden koulunkäyntiin liittyy haasteita. Siilinjärven nuorisotyössä luontoa pidetään ensisijaisena ympäristönä nuorten osallisuuden ja vuorovaikutuksen tukemisessa, sekä nuorten itsetunnon vahvistamisessa ja kehittymisessä.

Kyseinen retki oli osa Metsähallituksen ja Savon koulutus- ja kuntayhtymän yhdessä toteuttamaa Luonto liikuttamaan -hanketta, jossa luontoympäristöä pyritään soveltamaan nykyistä tehokkaammin koulutuksen keskeyttämisen ehkäisyssä hyödyntämällä luontoympäristöä opiskelijoiden ryhmäytymisessä. Lisäksi nuorten fyysistä aktiivisuutta pyritään vahvistamaan luontoliikunnan kautta. Tavoitteena on rakentaa hyvän käytännön toimintamalli, jota voitaisiin hyödyntää laajemmin nuorten hyvinvoinnin edistämisessä.

Kuluneen lukuvuoden aikana on järjestetty kolme retkeä.

Elämän paras päivä

Kuopion seurakuntien oppilaitospastori Panu Pohjolainen on ollut mukana suunnittelemassa retkiä ja myös osallistunut yhdelle niistä.

”Ohjelmassa oli muun muassa melomista ja ruuanlaittoa luonnossa. Paikalle saapui myös muutamia espanjalaisia ja kreikkalaisia nuoria, joiden kanssa pelattiin pelejä englanniksi. Kyllä siinä itse kunkin kielitaito kummasti vetreytyi.”

”Retken avulla haettiin ryhmätyötaitoja, omaan osaamiseen ja toiseen luottamista.”

Pohjolainen kehuu kokemusta todella onnistuneeksi.

”Luonnolla on iso merkitys rauhoittumiselle. Vaikka meilläkin oli alussa haastavat olosuhteet, sadetta ja kylmää, niin siitäkin selvittiin kunnialla.”

”Alan yhä enemmän kallistua yksinkertaisten asioiden kannattajaksi. Luonnon keskellä ymmärtää sen, että ihminen tarvitsee lopulta aivan häkellyttävän vähän.”

Pohjolainen kertoo, että luonnon helmassa erilaiset roolit häviävät.

”Siellä leirinuotiota tuijotellessa ei ollut enää opettajia ja oppilaita – oli vain joukko ihmisiä.”

”Yksi poika sanoikin palautteessaan, että oli juuri viettänyt elämänsä parhaan päivän.”