Lumoudu luonnosta – irtaannu stressistä

18.6.2014

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Bigstock ja Tuija Hyttinen

Luonto on monille suomalaisille ilon ja positiivisten kokemusten tuottaja.

Humiseva metsä, lintujen laulu tai aaltojen rauhoittava liplatus rantakivikkoon. Jo pelkkä mielikuva on omiaan tyynnyttämään rauhattoman mielen.

Viime aikoina luontokokemusten merkitystä ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin on tutkittu paljon. Tulokset kertovat, että luontoympäristössä stressitaso laskee niin, että selvät fysiologiset muutokset ovat mitattavissa.

”On todettu, että muun muassa verenpaine laskee ja lihasjännitys pienenee”, Sininauhaliiton Vihreä veräjä -hankkeen projektipäällikkö Tuomo Salovuori kertoo.

”Myös fyysisen vastustuskyvyn on havaittu kasvaneen luonnon helmassa oleilun jälkeen.”

Vaikutukset näkyvät, kun lähiviheralueita käytetään vuositasolla yli viisi tuntia kuukaudessa.

Upea luonto onkin suomalaisille varsinainen aarre, jota kannattaa hyödyntää.

Osa hyvää elämää

Salovuoren mukaan ihmiset nauttivat luonnosta iästä riippumatta. Pikkulapset tykkäävät ihmetellä vaikkapa muurahaisten touhuja, aikuiset puolestaan rentoutuvat aistiessaan puiden huminan ja metsän tuoksun.

”Luonnolla on myös välinearvo esimerkiksi liikuntaympäristönä. Varmaan lähes jokainen meistä on lenkkeillyt ja hiihtänyt metsässä.”

”Niin ikään luonto voi toimia kasvatuksen, opetuksen ja kuntoutumisen välineenä.”

Meillä ja maailmalla onkin vahvassa kasvussa niin kutsuttu green care -toiminta, jossa luontoympäristöjä käytetään kuntoutumisen ja oppimisen tukena.

”Toiminnan on ennustettu vakiintuvan osaksi suomalaista hoitojärjestelmää kymmenen vuoden kuluessa.”

Tutkimusten perusteella heikoksi terveytensä kokevat hyötyvät luonnon hyvinvointivaikutuksista usein kaikkein eniten.

”Voi täydellä syyllä sanoa, että kiinteä suhde luontoon on osa hyvää elämää.”

Terapiaa puutarhasta

Puutarhanhoito on monille meistä kesäajan parasta antia. Kun kevät koittaa, multasormea alkaa jo syyhyttää.

”Puutarha tarjoaa samassa paketissa sekä toimintaa, että lepoa. Upottaessaan sormet kukkapenkkiin, voi konkreettisesti tuntea yhtey­den luontoon.”

”Puutarhassa puuhastelu voi parhaimmillaan olla erittäin terapeuttinen kokemus. Siellä saa olla omassa rauhassaan, seurata kasvun ihmettä ja lumoutua luonnosta.”

Salovuori huomauttaa, että luonto voidaan tuoda myös sisätiloihin.

”Viime aikojen nouseva trendi on ollut niin sanotut viherseinät, joita on pystytetty esimerkiksi toimistotiloihin. Seinän viherkasvit raikastavat huoneilmaa ja niistä on saatu hyviä tuloksia muun muassa sisäilmaongelmien hoidossa.”

Pehmeä lumoutuminen

Luonto ei ole vain kauniita maisemia, vaan se on myös hiljaisuuden tyyssija.

”Meteli syö ihmistä ja aiheuttaa helposti stressiä. Välillä on päästävä nauttimaan hiljaisuudesta.”

”Luonnossa hiljaisuus ei ole tyhjiö, vaan siellä ollaan hiljaa, jotta saataisiin yhteys ympäristöön aistielämyksin”, Salovuori selvittää.

Jos pelkkä oleminen ja luonnon katseleminen on vaikeaa, voi Salovuoren mukaan turvautua näennäistekemiseen.

”Sellaista voi olla vaikkapa pilkkiminen tai auringonotto. Uskon, että jokaiselle löytyy oma tapansa solmia luontosuhde.”

Salovuori puhuu pehmeästä lumoutumisesta, johon luonnossa voi parhaimmillaan päästä.

”Se tarkoittaa, että voi olla totaalisesti läsnä ja samalla punnita elämän suuria kysymyksiä. Saa tuntea kuuluvansa universumiin.”