Kesänäyttelystä löytyy savolainen säveltäjä

Kesänäyttelystä löytyy savolainen säveltäjä

18.6.2014

Teksti ja kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Pessi ja Illusia, Tuntematon sotilas, Aunuksen radio, Lapinlahden musiikkileiri… Museoamanuenssi Heidi Pelkonen löysi näyttelyä kootessaan savolaisuudesta ylpeän säveltäjä Ahti Sonnisen.

Kuka oli Ahti Sonninen, ja miksi hän on nyt esillä?

Ahti Sonninen (1914–1984) on suomalainen säveltäjä, joka syntyi Siilinjärvellä. Siilinjärven kunta järjestää hänen 100-vuotisjuhlavuotensa, joka alkoi viime itsenäisyyspäivänä. Aloitteen saimme Siilinjärven Musiikinystäväin Yhdistykseltä. Juhla näkyy luentoina, konsertteina ja tapahtumissa. Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä kuultiin Sonnisen elokuvamusiikkia Tuntemattomasta sotilaasta. Veteraanipäivänä oli esillä Sonnisen työ sota-ajan Aunuksen radiossa. Heinäkuun ajan Siilinjärven kirjastossa on näyttely Ahti Sonnisesta.

Mikä jalansija Sonnisella on Siilinjärvellä?

Ahti oli nuorena innokas urheilija, pelasi Siilinjärven Ponnistuksessa pesäpalloa. Myöhemmin hän sävelsi pesäpalloilijan marssin. Hän syntyi Siilinjärven vanhassa pappilassa opettajaperheensä kodissa. Sittemmin Sonnisen perhe asui nykyisen Ahmon koulun viereisessä tiilitalossa, ja sen seinään kiinnitetään Sonnisen muistolaatta. Uransa Sonninen loi pääkaupunkiseudulla, mutta koko ikänsä hän oli ylpeä juuristaan, kotiseudustaan, savolaisista ja savolaisesta luonnosta.

Millainen näyttely on luvassa heinäkuussa?

Kirjastoon koottava näyttely kertoo Sonnisen elämästä ja tuotannosta erityisesti sanoin ja kuvin. Rikasta musiikkituotantoa esittävät nuotit. Nuoren Ahti Sonnisen sello on ainut oman kokoelmamme esine. Paljon muuta materiaalia olemme saaneet perikunnalta. Näyttely kertoo Ahti Sonnisen henkilöstä sekä tämän paikkakunnan historiasta. Paikalliset saattavatkin bongata kuvista tuttuja.

Millaisen Ahti Sonnisen löysit näyttelyä kootessasi?

Tekevän ja ehtivän, innostuneen ihmisen. Säveltäjänä hän on maamme tuotteliaimpia: orkesteri- ja kuoroteoksia, piano- ja näyttämömusiikkia, laulusarjoja, yksinlauluja, hengellistä musiikkia ja käyttömusiikkia. Sonninen oli hyvin huumorintajuinen ja perijuuriltaan savolainen.

Ahti Sonnisen juhlanäyttely 1.–31.7. Siilinjärven kirjastossa. Juhlavuoden kirkkokonsertti Siilifolk-viikolla 2.7. Siilinjärven kirkossa.