Hautausmaa on suosittu kesätyöpaikka

18.6.2014

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Hautausmaat työllistävät Kuopion ja Siilinjärven alueella lähes 100 henkilöä. Osa nuorista apulaisista on töissä jopa viidettä tai kuudetta kesää peräkkäin. Uuden näkökulman hautausmaihin saa opastetuilla kierroksilla.

Vakituisista kausityöntekijöistä vanhemmilla on jo lähes kolmenkymmenen vuoden työkokemus. Ensikertalaisia on tänä vuonna 28 henkilöä.

Hautausmaille palkataan 18 vuotta täyttäneitä henkilöitä, sillä työssä käytetään moottorikäyttöisiä työkoneita. Ikähaarukka on laaja: 18 -vuotiaasta aina 61 -vuotiaaseen. Palkattavilta työntekijöiltä toivotaan avointa suhtautumista hautausmaiden vaativiin hoito- ja kunnossapitotehtäviin. Tarvitaan yhteistyökykyä ja ymmärrystä. Sureva ihminen ja yleensäkin hautausmaalla liikkuva ihminen suhtautuu joskus aika kriittisesti siellä tehtäviin töihin. Työntekijät tekevät melko raskasta ruumiillista työtä ulko-olosuhteissa, satoi tai paistoi.

Hautausmaiden kevättyöt aloitetaan yleensä vapun jälkeen yleissiivouksella. Kukkalaitteet ja muovikynttilät kerätään ja lajitetaan ensin. Sen jälkeen haravoidaan ja puhdistetaan harjakoneella nurmialueet. Kukkapaikat kunnostetaan ja istutetaan niille kukat. Siilinjärvellä istutetaan tänä vuonna peräti 2 600 kesäkukkaa.

Kysymyksiin vastasivat puistopäällikkö Aarne Laukkanen ja Siilinjärven tiedottaja Sini-Marja Kuusipalo.

Hautausmaihin saa uuden näkökulman opastetuilla kierroksilla

Kuopiossa seurakunnissa järjestetään opastettuja kävelykierroksia yhdeksällä hautausmaalla.

Hautausmaakävelyjä on järjestetty Kuopiossa jo yli 15 vuotta. Ne ovat vuodesta toiseen säilyttäneet suosionsa. Hautausmaiden ylläpitäminen on tärkeä osa kirkon toimintaa. Hautausmaat muistuttavat elämän katoavaisuudesta mutta samalla myös ylösnousemuksesta ja ikuisesta elämästä. Hautausmailla kaupungin historia, sen merkkihenkilöt, kansalliset vaikuttajat, taiteilijat ja eri aikoina eläneet ihmiset tulevat tutummaksi.

Kuopio

Ison hautausmaan kävelykierrokset alkavat linja-autoaseman puoleiselta pääportilta klo 18.

Flodbergin hautausmaan kävelykierrokset kappelin edestä klo 17.

Keskiviikko 18.6. klo 18, Iso hautausmaa

Torstai 3.7. klo 18, Iso hautausmaa

Torstai 17.7. klo 17, Flodbergin hautausmaa

Kirkonmiehiä ja kyläläisiä. Oppaina ovat Helena Riekki ja Merja Marin.

Torstai 24.7. klo 18, Iso hautausmaa

Torstai 14.8 klo 18, Iso hautausmaa

Torstai 21.8. klo 17, Flodbergin hautausmaa

Kirkonmiehiä ja kyläläisiä. Oppaina ovat Helena Riekki ja Merja Marin.

Kesän hautausmaakävelyt ovat maksuttomia.

Järvi-Kuopio

Tiistai 24.6. klo 18. Juankosken vanha hautausmaa ja Ruukin ensimmäinen hautausmaa. Ajankuvia, ihmisiä ja kulttuurihistoriaa. Oppaina ovat Marja-Sisko Pihl ja Kirsi Leino. Kierros alkaa Ruukin ensimmäiseltä hautausmaalta, virastotalon takaa. Kierroksen päätteeksi on hartaus Vanhassa Tehtaan kirkossa ja kahvit seurakuntatalossa.

Sunnuntai 20.7. klo 11.30. Vehmersalmen hautausmaa. Oppaana on Väinö-Matti Miettinen. Kierros alkaa paikoitusalueelta. Messu kirkossa klo 13.00, kesäasukkaiden kirkkopyhä, kirkkokahvit.

Maanantai 21.7. klo 18. Vanhan kirkon puisto (Nilsiä) Ihmisiä, taidetta ja historiaa. Oppaana on Matti Töyräs. Kierroksen päätteeksi on hartaus sekä kahvit seurakuntakodissa.

Keskiviikko 30.7. klo 18. Kaavin hautausmaa Vanhojen muistomerkkien kertomaa. Oppaana on Merja Marin. Kierros alkaa hautausmaan ja kirkon paikoitusalueelta. Hartaus ja kahvit kirkossa.

Torstai 31.7. klo 18. Muuruveden hautausmaa Muuruveden 110 vuotta sitten vihityn kirkon historia ja seurakunnan vaikuttajahenkilöt. Oppaana on Niilo Lintunen. Kierros alkaa paikoitusalueelta. Kierroksen lopuksi on hartaus ja kahvit.

Torstai 7.8. klo 18. Riistaveden hautausmaa Tutustuminen hautausmaahan. Oppaina ovat Esa Heikkinen ja Marjaana Mäkinen. Kierros alkaa kirkosta. Lopuksi on kahvit kirkkopihalla, sateen sattuessa kirkossa.

Kesän hautausmaakävelyt ovat maksuttomia.