Erilainen taukopaikka

Erilainen taukopaikka

18.6.2014

Teksti ja kuva: Anne Korhonen

Teologian opiskelijalle Elisa Koivusalolle kirkko on tärkeä paikka. Varsinkin Kuopion Tuomiokirkko, jossa hän toimii nyt jo toista kesää kirkon kesäoppaana. Lähes 200-vuotinen Kuopion Tuomiokirkko upeine puistoalueineen on monelle rauhan ja hiljentymisen paikka keskellä hektistä kaupungin sykettä.

Kirkossa käy niin paikkakuntalaisia kuin myös matkaajia vähän kauempaakin. Kuopion Tuomiokirkko on yksi Suomen 270:sta tiekirkosta, se on avoinna kesäaikaan joka päivä klo 10–18 sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 18–23.

Mitä ihmiset kysyvät kirkon oppaalta?

“Ihmisillä on erilaisia ja monipuolisia kysymyksiä. Joku kysyy historiasta, toinen kirkon esineistöstä tai taideteoksista, kolmas vaikkapa kirkon urkumusiikista. Onpa kysymyksiä esitetty joskus myös kirkon valaistuksestakin. Ihmisiä kiinnostavat erilaiset asiat ja kokonaisuudet.”

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

”Kirkko avautuu yleisölle klo 10. Huolehdin siitä, että alttarille on ennen ovien avautumista tuotu kukkamaljakko valmiiksi ja kynttilät sytytetty. Kerron ihmisille muun muassa kirkon historiasta sekä kirkossa olevista taidetoksista. Kävijämäärät vaihtelevat eri päivien aikana. Kesän 2014 aikana pidämme kirkossa säännöllisen päivänrukoushetken, johon kuuluu virsi tai hengellinen laulu, psalmi sekä raamatunlukua ja muuta rukousta. Päivänrukoushetken ajankohta on 19.6.–8.8. maanantaista perjantaihin klo 12 ja se on kestoltaan noin 15 minuuttia.”

Mikä on mielenkiintoisinta tai kauneinta oppaan työssä?

“Kuopion Tuomiokirkko on kaunis kokonaisuus. Erityisesti pidän alttarin seudusta. Kirkko on Jumalan läsnäolon paikka, ja kohtaamiset kirkossa ovat mielenkiintoisia.”

Kerro lyhyesti mikä on tiekirkko?

“Eri puolilla Suomea sijaitsevat tiekirkot ovat kesäaikaan avoinna ja tarjoavat paikan levähdykseen ja toisenlaiseen taukoon. Kirkossa voi hiljentyä kiireen keskellä, se on erityinen paikka rauhoittumiseen ja Pyhän kokemiseen, siellä voi aistia Jumalan läsnäolon. Jotkut lähtevät matkaan erityisesti aikomuksenaan käydä juuri tiekirkoissa eri puolilla Suomea. Tiekirkot tarjoavat myös palan historiaa, arkkitehtuuria sekä kulttuuria.”

Miten olet viihtynyt oppaan työssä?

”Ihmisten kanssa syntyy usein keskustelua kirkkoon liittyen, esimerkiksi joku on vihitty juuri tässä kirkossa ja halusi siksi tulla vierailemaan uudestaan samassa paikassa pitemmän matkan takaa. Kuopio on kiva kaupunki ja pidän tästä työstä hyvin paljon, saan tavata uusia ihmisiä.”