Älypuhelimet hyötykäyttöön riparilla

18.6.2014

Teksti: KT ja Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Tulevan kesän rippikoulut voivat ottaa ohjelmaansa älypuhelimilla ja tableteilla pelaamisen. ”Ulkoläksyt sekaisin” -peli opettaa käyttäjälleen uskontunnustuksen, Isä meidän -rukouksen ja Herran siunauksen. Peli sopii osaksi rippikoulujen opetusta.

Itä-Suomen yliopiston Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -projekti on julkaissut kaksi rippikoulujen oppisisältöjen opettamiseen soveltuvaa mobiilipeliä. ”Ulkoläksyt sekaisin” -pelin lisäksi käytössä on ”RISTI 2048”. Se on uusi versio suositusta 2048-pelistä, jossa pelaaja yhdistelee ruudukossa sijaitsevia numeroita tavoitteenaan saavuttaa luku 2048. Nyt julkaistu versio käyttää numeroiden sijaan kristillisiä symboleja, ja pelin edetessä pelaajalle myös paljastetaan saavutettujen symboleiden merkitykset. Tällä tavoin peli toimii hyvin opetustarkoituksessa. Molemmat pelit voi ladata ilmaiseksi mobiililaitteiden omista sovelluskaupoista.

Rippikouluissa noin 900 kesätyöntekijää

Mobiilisovelluksia ja -pelejä käytetään nykyisin laajasti opetuksen ja oppimisen tukena, mutta rippikoulujen tai yleisemmin seurakuntien käyttöön tarkoitettuja suomenkielisiä pelejä ei ole ollut tätä ennen juurikaan saatavilla.

Nuorisotyönohjaaja Reetta Kankkunen ja seurakuntapastori Marjaana Mäkinen Järvi-Kuopiosta aikovat esitellä ulkoläksypelejä kesän rippikoululeireillä. Erilaiset mobiilisovellukset ja pelit sekä sosiaalinen media sulautuvat nuorten maailmaan hyvin. ”Nuorten kanssa suunnitellaan toimintaa ja pidetään yhteyttä nykyään paljon erityisesti Facebookin kautta,” he kertovat. Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan rippikoululeirillä pidetään blogia. Kirjoittajat ovat leiriläisiä, isosia ja työntekijöitä. ”Blogia kirjoitetaan leirin ajan päivittäin”, kertoo nuorisotyönohjaaja Jarkko Voutilainen.

Seurakunnat työllistävät merkittävän määrän nuoria kesän ajaksi. Pelkästään rippikouluihin on palkattu Kuopion ja Siilinjärven alueelle yhteensä noin 900 kesäapulaista. Joukossa on mukana muun muassa isosia, yövalvojia ja kesäteologeja.