”Anna mulle aikaa”

”Anna mulle aikaa”

14.5.2014

Teksti: Minna Siikaniva

Kuopiolaisten nuorten tekemät julisteet näkyvät katukuvassa. Lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila palkitsi voittajat.

Kuopiolaisilla yläkouluilla on tehty talven aikana yhteensä 203 kasvatusaiheista julistetta. Nuoret kuvittivat ajatuksensa siitä, mitä he haluavat sanoa aikuisille. Julistekilpailun lisäksi kouluilla on pidetty vanhempainiltoja. Näiden teemoina on ollut tavalliset kasvatukseen liittyvät kysymykset ja itsenäistyvän nuoren vanhemmuus.

Loppukilpailuun pääsi 19 työtä ja tulokset julkistettiin 12.5.2014. Voittajiksi äänestettiin 5 työtä, jotka pääsevät katuvarsimainoksiin. Julisteet näkyvät lyhtypylväissä ympäri kaupunkia 13.5. -9.6.2014. Palkinnot jakoi uusi lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila.

Nuorten töissä nousi esille vahvasti kolme tärkeää teemaa: ”Anna mulle aikaa”, ”Hyväksy mut sellaisena kuin olen” ja ”Tue mua – älä jätä mua kasvamaan yksin”.

Palkitut ovat: Auta hymyilemällä, Janika Koistinen ja Iida Koponen, Jynkänlahden koulu. Tartu hetkeen, Raisa Laakkonen, Jynkänlahden koulu. Auta kun ahdistaa, Aino Kurkinen, Kuopion Kristillinen koulu. Välitä vaikka olenkin kaukana, Lilli Mustonen, Kuopion kristillinen koulu. Hei Äiti työ vai minä, Elli Linnansaari, Elli Väänänen ja Jasmin Kokko, Puijonsarven koulu.

Tavallinen kasvatus kannattaa

Nuorten Palvelu ry:n Tavallinen kasvatus kannattaa – kampanjan tarkoitus on rohkaista aikuisia tukemaan nuoria aikuisuuden kynnyksellä.  Presidentti Sauli Niinistön kesällä 2012 perustama työryhmä syrjäytymisen ehkäisemiseksi on saanut valmiiksi julkaisun ”Ihan tavallisia asioita”.

Kuopion kampanjassa yhdistyy nyt kaksi hyvää asiaa. Sen on toteuttanut yhteistyössä Nuorten Palvelu ry, Kuopion kaupungin nuorisopalvelut ja Kuopion ev.lut. seurakunnat.

Kasvatuksen kysymykset halutaan nostaa laajasti kuopiolaiseen keskusteluun. Mukaan kutsutaan kuopiolaiset nuoret, heidän vanhempansa ja perusopetuksen yläkoulut. Yhteistyökumppaneiksi toivotaan myös kuopiolaisia yrityksiä.