”Minkä saamme, sen jaamme”

”Minkä saamme, sen jaamme”

14.5.2014

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Lahjoitusruokaa jakava Virvatuli ry. tulee tänä vuonna toimineeksi jo 15 vuotta. Alkusysäyksensä yhdistys sai, kun Kuopion seurakuntien entinen diakoniajohtaja Heikki Eitakari alkoi suunnitella tänne järjestäytynyttä ruokajakelua Helsingin esimerkin innoittamana.

Virvatuli ry. onkin Kuopiossa vanhin lahjoitusruokatoimintaa vapaaehtoisvoimin harjoittava yhdistys.

Yksi sen innokkaista vapaaehtoisista on Seppo Pöllänen.

Miten innostuit mukaan toimintaan?
”Jouduin muutamia vuosia sitten osa-aikaiselle sairaseläkkeelle ja kaipasin päiviini jotain tekemistä. Kävin ensin muutamia kertoja auttelemassa ja kiinnostus heräsi. Nyt olen ollut vapaaehtoisena kolme vuotta. Meitä on mukana kaikkiaan parisenkymmentä. Olen saanut tämän myötä uusia ystäviäkin.”

Mistä saatte ruokalahjoitukset?
”Meillä on muutamat vakiokaupat ja leipomo, jotka lahjoittavat. Eitakari on sopinut niiden kanssa yhteistyöstä. Tuotteet odottavat valmiiksi pakattuina, kun käyn yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa ne autolla hakemassa.

On ilahduttavaa, kuinka hyvin kauppojen henkilökunta on ollut mukana auttamassa meitä.”

Paljonko teillä käy asiakkaita?
”Meillä on jakelu aina tiistaisin ja perjantaisin. Joka kerta käy keskimäärin 140 ihmistä hakemassa ruokakassin. Vuositasolla asiakkaita on noin 20 000.”

Keitä asiakkaanne ovat?
”Kaikenlaisia ihmisiä käy. On nuoria, vanhoja ja siltä väliltä. Vanhin vakiokävijä on 92-vuotias. Emme kysele ihmisten taustoja, emmekä vaadi mitään todistuksia.”

Riittääkö ruoka?
”Erityisesti leipäpuolella lahjoitusten määrä on viime vuosina jopa lisääntynyt ja siitä on riittänyt hyvin jakaa tarvitseville. Meille annettava ruoka ei ole mitään roskikseen menevää tavaraa, vaan tuotteet ovat aivan päiväysten mukaisia. Meidän mottomme kuuluu: minkä saamme, sen jaamme.”

Mitä itse saat vapaaehtoistyöstä?
”Ainakin hyvän mielen. Ja onhan se mukavaa, kun pääsee kontakteihin erilaisten ihmisten kanssa.”

Onko toiminta ympärivuotista?
”Jakelu toimii toukokuun loppuun. Kesän pidämme taukoa, mutta aloitamme taas syyskuun alusta.”