Solukämppä voi olla turvaverkko

Solukämppä voi olla turvaverkko

Kuva Hanna Karkkonen

Miltä asuntotilanne tänä syksynä näyttää toimitusjohtaja Tuula Vartiainen?

”Hyvältä. Kaikki, jotka ovat olleet asuntoa vailla, ovat saaneet ainakin jonkun asunnon niin tänä syksynä kuin aikaisemminkin.”

Mitä vuokralaisen erityisesti pitää ottaa huomioon?

”Tärkeimmät muistettavat asiat ovat: maksaa vuokra sovittuun eräpäivään mennessä joka kuukausi ja asua niin, että siitä ei aiheudu muille asukkaille häiriötä. Meillä asuntoon muuttaessa vuokralaisen kannattaa oman oikeusturvan vuoksi täyttää heti huoneistokortti, jolla voi raportoida asunnon mahdollisista puutteista, vioista tai epäsiisteydestä.”

Millaisia vuokrasopimuksia tehdään?

”Yleensä muutetaan soluasuntoon.Yksinasuville tarjotaan myös yksiöitä, kun niitä vapautuu. Tuolloin opiskelija on ollut jonossa vuoden tai puolitoista. Isompia asuntoja tarjotaan pariskunnille ja lapsiperheille. Vuokrasopimus on aina toistaiseksi voimassa oleva ja koko vuokrasuhdetta säätelee huoneenvuokralaki ja hyvä vuokratapa. Jos ei heti saa mieleistään asuntoa, vaikka on sitä hakenut, kannattaa jättää hakemus jonoon odottamaan.”

Hyvän kämppiksen tunnusmerkit?

”Kova meteli asunnossa ja välinpitämättömyys keittiön ja pesutilojen siisteydessä harmittaa meitä kaikkia. Eli hyvä kämppis osaa ottaa toiset huomioon asumiskäyttäytymisessä ja yhteisten tilojen hoidossa. Hymy valloittaa koko maailman.”

Vanhemmat miettivät, miten nuori pärjää. Mitä soluasuminen parhaimmillaan voi olla?

”Aina nuorista pitää vähän huolta kantaa ja kysellä miten menee. Solussa asuminen parhaimmillaan vähentää huolia, jos asukkaat tutustuvat toisiinsa ja muodostavat toisilleen jonkinlaisen turvaverkon. Hyvä verkko kannustaa ja pitää jalat maassa. Jokaisen pitää toki saada elää omaa elämäänsä, sillä onhan opiskelu vaihe, jossa siirrytään aikuisen saappaisiin.”

HANNA KARKKONEN