Taivaallisia herkkuja Vanhassa pappilassa

14.5.2014

Teksti: Anne Heikkinen

Kuva: Tuija Hyttinen

”Kuopion kiinnostavin rakennus eli Vanha pappila, tulevat elintarvikealan huippuammattilaiset ja maailmanlaajuinen Ravintolapäivä, nämä kolme kun laitetaan yhteen, niin ollaan tekemässä kuopiolaista historiaa”, hehkuttaa oppilaitospastori Panu Pohjolainen.

Entisajan taivaallisia herkkuja voi maistella Vanhassa pappilassa Ravintolapäivänä eli 17.5. klo 10–15 avoinna olevassa kahvilassa. Suuhunpantavat tässä oppilaitostyön ideoimassa tapahtumassa valmistavat Savon ammatti- ja aikuisopiston elintarvikealan perustutkintoa opiskelevat nuoret.

”Tämä on opiskelijoille mahtava mahdollisuus. He saavat käytännön kokemusta paitsi leivonnaisten tekemisestä, myös muun muassa kassatoiminnoista ja asiakastyöstä”, kertoo ammatinohjaaja Tarja Rissanen.

Vanhan pappilan kahvila kantaa nimeä Taivaallisia leivoksia ja menu kuulostaa mitä herkullisimmalta: herrasväen leipiä, ruustinnan kakkua, piimäkakkua, kaneliässiä ja muita perinteisiä leivoksia. Tarjonta henkii pappilan historiaa ja tunnelmaa.

”Reseptejä on etsitty ja löydetty mummon vanhoista keittokirjoista. Opiskelijoille on ollut yllätys, että tämän päivän trendituotteilla, kuten kuppikakuilla, on historiansa, joka vie aina 1900 – luvun alkuun saakka”, lehtori Hanne Rissanen naurahtaa.

Panu Pohjolaisen mukaan Vanha pappila on mainio paikka paitsi pop-up kahvilalle myös nuorten kokoontumiselle.

”Pappilassa on avoimien ovien iltoja ja oppilaitosten ryhmäyttämistoimintaa. Tavoitteena on tutustua toisiimme ja puhua siitä, mitä hyvä opiskelijaelämä ja hyvä arki voisivat olla. Oppilaitoksissa on selvästi herätty yhteisöllisyyden tarpeeseen ja tässä seurakunnan ja koulun intressit ja toimintatavat käyvät hyvin yksiin.”

”Se, mitä meillä oppilaitostyössä on annettavana, on kuunteleminen. Se, että on aikaa kuunnella, kysyä ja pohtia. Toivottavasti myös Ravintolapäivänä pappilan kynnys on matala ja mahdollisimman moni löytää sinne tiensä”, Pohjolainen toivoo.

Kahvilan tuotto käytetään vähävaraisten opiskelijoiden hyväksi.