Paastonajasta pääsiäisen valoon

16.4.2014

Teksti: Liisa Tiilikainen

Kuva: Joonas Vähäsöyrinki

Elämämme eri vaiheita voi ajatella ovina. Jotakin vaihetta elämässämme odotamme ja valmistaudumme astumaan sisään. Toisista ovista taas on astuttava sisälle yllättäen, odottamatta, sen enempää niihin valmistautumatta tai tahtomatta.

Paastonaikana astumme myös erilaisista ovista sisään seuraten Jeesuksen elämän viimeisiä päiviä maan päällä.  Minkälaiset ajatukset risteilivät Jeesuksen mielessä?  Halusiko hän astua hänelle suunnitelluista ovista sisään? Miten rakastetulla hyväntekijällä oli niin paljon? Horjuiko opetuslasten usko ja luottamus heidän esikuvaansa ja Mestariinsa?

Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava hiljainen viikko. Hiljaisella viikolla mietiskellään Jeesuksen kärsimystietä. Kiirastorstain sisältönä on ehtoollisen asettaminen. Pitkäperjantaina muistetaan Jeesuksen ristinkuolemaa syntien sovitukseksi. Kiirastorstai-illasta alkaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisen vietto, joka ulottuu pääsiäispäivän iltaan.

Risti ja ylösnousemus, kärsimys ja ilo muodostavat pääsiäisen sanoman kaksoisytimen: ylösnousemuksen kirkkaus nousee haudan ja pahuuden pimeydessä. Pitkäperjantaita seuraavana hiljaisena lauantaina muistetaan Jeesuksen haudassa oloa. Pääsiäinen puolestaan julistaa Kolmiyhteisen Jumalan rakkauden voittoa pimeyden valloista.

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta. Pääsiäisenä juhlitaan Kristuksen ylösnousemista kuolleista.Kristityille todellinen toivo ja mahdollisuus pelastua iankaikkiseen elämään tulevat todeksi vasta Kristuksen ristinkuolemassa ja ylösnousemuksessa. Hän on näin avannut itse meille oven kuolemasta elämään, synnistä sovitukseen ja kadotuksesta pelastukseen. Kristuksen kuolema ja ylösnousemus ovat kristillisen uskon ydinkohtia. Ilman ylösnousemususkoa ei olisi kristillistä kirkkoakaan.

Usko, rakkaus ja teot kuuluvat yhteen. Kristus haastaa meidät parannukseen arkielämän keskellä ja lupaa meille syntien anteeksiantamusta. Hän itse tarjoaa meille rauhaa ja tietoisuutta siitä, että meistä huolehditaan. Läsnä oleva, elävä Kristus antaa rauhaa ja toivoa sydämiimme ja elämäämme.

Julistakoon jokainen kevään merkki sinulle ylösnousemuksen ihmettä.

Kertokoot auringon säteet ja heräävä luonto sinulle Jumalasta, joka pitää sinusta huolen.

Olkoon ylösnoussut Kristus kanssasi.

LIISA TIILIKAINEN
Siilinjärven seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija

Pääsiäispäivä | Joh. 20: 1–10

Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois… Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi. Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista.