Getsemanesta pääsiäisen iloon

16.4.2014

Teksti: Jari Jolkkonen

Kuva: Tuija Hyttinen

Tänä keväänä minulle avautui virkamatkan yhteydessä mahdollisuus hiljentyä ja rukoilla yksin Getsemanen puutarhassa, Kidronin laakson pohjalla. Nykyisin paikka on kaunis ja rauhoittava. Viereisen vuoren päällä näkyy Jerusalemin vanhakaupunki, toisella puolella kohoaa Öljymäki.

Getsemane on paikka pohjalla. Siellä Jeesus rukoili vapisten ja tuskan vallassa. ”Isä, ota pois minulta tämä malja.” Jostakin syystä kuuluisan kuopiolaisen kirjailijan Minna Canthin kodin seinällä oli kuva Getsemanessa rukouskamppailua käyvästä Kristuksesta.

Getsemane on myös mielen tila. Mikä on Sinun getsemanesi? Sairaus vai särkynyt ihmissuhde? Läheisen menetys vai sielun synkkä salaisuus? Vallanhimo vai mukavuudenhalu?

Kiirastorstaina ollaan Getsemanessa. Mutta pääsiäinen ei pääty sinne. Sinne ei tarvitse eikä pidä jäädä. Ei myöskään Sinun, olipa ahdistuksesi aihe mikä tahansa.

Pääsiäisenä Kristus nousi kuolleista! Pääsiäisenä Sinä kuulut Voittajan seuraan, mitä tahansa on tapahtunut. Pääsiäisenä Kristus tahtoo avata elämässäsi uuden sivun.

Pääsiäisyön messun päätössiunauksen sanat kuuluvat sinulle - ja kaikille uskossaan horjuville ja elämässään kompasteleville:

”Ylösnousemuksen säteilevä kirkkaus loistaa voitonsankarimme Kristuksen haudasta. Synnin ja kuoleman kahleet on murrettu, uskovien pääsiäinen on alkanut. Maailman on saanut toivon. Sen tähden, veljet ja sisaret, ottakaa vastaan pelastavan kärsimyksen voitonmerkki, sillä te kuulutte Kristukselle - häneen teidät on kastettu. Eläkää uudessa kuuliaisuudessa! Viettäkää iloiten suurta juhlaa!”