Jumalan suunnitelma

Jumalan suunnitelma

2.4.2014

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

Minusta piti tulla lääkäri, ainakin viiden vuoden ajan olin sitä mieltä. Tulin lopulta toisiin ajatuksiin, ja lukioaikoina uskalsin myös sanoa niistä ajatuksista ääneen. Kaikki eivät olleet uudesta tiedosta riemuissaan, opettajat ja jotkut sukulaisetkin olivat minuun ja valintoihini hiukan pettyneitä.

Tutkin tulevan pyhän, kärsimyksen sunnuntaiksikin kutsutun, tekstiä ja olen ihmeissäni.

Luukkaan evankeliumissa Jeesuksen ollessa matkalla Jerusalemiin, hänet tavoittaa joukko fariseuksia, jotka varoittavat häntä tulevasta kohtalostaan. Jeesuksen on poistuttava, unohdettava se mitä ikinä hän olikaan aikeissa Jerusalemissa tehdä ja lähdettävä, sillä Herodes aikoo tappaa hänet. Olisin osannut odottaa, että Jeesus olisi joka tapauksessa vähät välittänyt varoituksesta – ihan kuin hän ei muka olisi itsekin sitä jo tiennyt. Mutta millä tavalla: Menkää ja sanokaa sille ketulle.

Jeesus, minun Isoveljeni tosi Jumalana ja tosi ihmisenä, kutsui aikansa maallista vallanpitäjää ketuksi, josta ei välttämättä lähdetä ensimmäisenä luomaan kovin imartelevia mielikuvia. Aika raflaavaa.

Jeesus ilmoittaa fariseusten kautta, että aikoo jatkaa sairaiden parantamista ja pahojen henkien pois ajamista, kunnes saa työnsä päätökseen. Melko provosoivia tekoja nämäkin, eikä Jeesus mainitse sanallakaan tekemänsä työn evankelista puolta. Myöhemmin hän tosin vertaa itseään kanaemoon, joka kokoaa poikaset siipiensä suojaan (tässä vaiheessa minulle valkenee aikaisempi kettuvertaus); samalla tavalla Jeesus tahtoi ja yritti koota meitä ihmisiä suojaansa, osallisiksi pelastusta ja osaksi Jumalan perhettä, siinä kuitenkaan aina onnistumatta.

Miten minun tulisi lukea tätä tekstiä? Mitä minulle siinä sanotaan? Ainakin muistutetaan turvasta, joka minulla on Jeesuksessa Kristuksessa. Kun olen hänen suojissaan, eivät minulle mitkään ilkivallat tee pahaa. Ja entäpä sitten? Jeesus luotti ja tiesi, että hänen aikansa maan päällä tuli Jumalalta, ja että hänen aikansa tulisi vasta kun työ olisi täytetty. Minäkin voin luottaa ja uskoa, että Jumalalla on minun varalleni suunnitelma, jonka täyttämistä kohti menen joka päivä.

Valmistun ammattiin vuoden lopussa. Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä

LAURA KOSONEN

Nuorisotyönohjaajaharjoittelija, Kuopion tuomiokirkkoseurakunta

5. paastonajan sunnuntai | Luuk. 13: 31–35