Selfiet tallentavat tarinaa

Selfiet tallentavat tarinaa

2.4.2014

Teksti ja kuva: Hanna Karkkonen

Luontopedagogi Mari Wikholm Kuopion luonnontieteellisestä museosta ottaa itsestään selfien koivun juurella. ”Missä sinä haluaisit ottaa omakuvan?”, Kuopion museot kysyvät ja haastavat kävijöitään kuvakilpailuun.

Mikä on selfie?

”Se on itse otettu omakuva. Yleensä selfieitä otetaan kännykkäkameralla tai digipokkarilla ja usein kuvat julkaistaan sosiaalisessa mediassa.”

Tässä hauskassa kilpailussa uusi kohtaa vanhan. Mistä idea?

”Haluamme haastaa museokävijät katsomaan näyttelyitä ja museorakennuksia uudella ja luovalla tavalla. Lisäksi haluamme tallentaa tämän nykyaikaisen ilmiön kulttuurihistoriallisen museon arkistoihin – sadan vuoden päästä selfiet kertovat paljon 2010-luvun elämästä.”

Mikä on Selfie-valokuvakilpailu?

”Selfie-valokuvakilpailu on käynnissä 4.3.–30.4.2014. Kilpailuun voi osallistua Kuopion museossa, korttelimuseossa ja taidemuseossa – joko yhdessä tai vaikka kaikissa kohteissa, niin monella kuvalla kuin haluaa. Kuopion museossa ja korttelimuseossa selfie-kuvia voi ottaa näyttelyistä tai museorakennusten vierestä. Taidemuseo puolestaan haastaa osallistujat kuvaamaan itsensä julkisten taideteosten äärellä. Kuvat lähetetään museoon sähköpostitse ja ne julkaistaan museoiden Facebook-sivuilla. Sieltä löytyy myös lisätietoa kilpailuun osallistumisesta.”

Mitä vinkkejä antaisit kuvien ottajille?

”Käytä mielikuvitustasi ja pistä persoonasi peliin! Toki on muistettava hyvät tavat, eli museoesineisiin ei saa koskea eikä muita museovieraita häiritä valokuvia otettaessa.”

Millainen on hyvä omakuva?

”Hyvä selfie tuo esille tekijänsä persoonallisuuden. Myös kuvanottopaikalla on merkitystä. Miksi kuvaaja valitsi juuri tietyn paikan ja mitä se kertoo hänestä?”

Missä haluaisit ikuistaa itsesi?

”Nautin kovasti luonnossa liikkumisesta, joten haluaisin kuvata itseni Puijolla koirieni kanssa. Vanha metsä jos mikä on taideteos!”