Ihania miehiä

Ihania miehiä

2.4.2014

Aika usein seurakuntaa moititaan siitä ettei miehille ole oikein mitään tekemistä seurakunnan vapaaehtoisena, vaan enemmän on hameväen touhuja tarjolla. No, tämä taitaa olla kiinni vähän miehistä itsestäänkin.

Viimeisen parin vuoden aikana olen päässyt tutustumaan kahteen miesporukkaan, joissa molemmissa on aivan ihania miehiä. Riistaveden kokki-ukkelit (tai oikeammin kyllä miesten ruokapiiriläiset) ja Nilsiän miestenpiiri. Molemmissa joukkueissa on monitaitoisia ja auttamishaluisia herroja, jotka ovat antaneet lahjansa ja avunsa seurakunnan käyttöön. Riistaveden miehet ovat vuosikaudet pystyttäneet ja purkaneet kirkon vieressä olevan ison seimen, ja jos jotain muutakin apua vaikka makkaranpaistoon tarvitsi, niin aina löytyi tekijöitä. ”Kyllä myö hoijjetaan!” – ja hoitivat. Ja hoitavat varmaan vieläkin.

Vähän murhe sydämessä heistä erosin vuosi sitten, kun siirryin Nilsiään, mutta murhepa muuttui iloksi, kun täälläkin on samanlaisia mukavia miehiä, jotka tekevät melkein mitä vain. Keräävät kolehtia, käyvät laitoksissa laulattamassa ja juttelemassa vanhusten kanssa ja monta muuta kohtaa. Ja samalla asenteella kuin riistavetisetkin, että kyllä myö hoijjetaan. Työn puutetta suorastaan valittavat. Välillä tuntuu, että miestenpiiri on kasvanut jo ihan legendaarisiin mittoihin, sillä hätätilassa (suuremmassa tai pienemmässä) joku muistaa aina sanoa, että kysytäänkö miestenpiiriläisiä…

Eli on miehille tilaa ja tekemistä. Tarvitaan vain muutama rohkea ja henkisesti riski tyyppi, jotka uskaltavat lähteä liikkeelle ja tulla vaikka kysymään, että mittees myös tehtäsiin. Tekemistä on maailma ja seurakunnatkin täynnä.

Tämän ylistysvirren halusin tällä kertaa viritellä vapaaehtoisille miehille – jollakin toisella kerralla sitten kehun ne naiset, joita ilman seurakunnat olisivat melko kuivakoita paikkoja – monessa mielessä.

RAILI PURSIAINEN

Nilsiän aluepappi