Virressä on voimaa

Virressä on voimaa

2.4.2014

Suvivirsi herättää paljon tunteita. Niin paljon, että apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mielestä kouluissa ei pitäisi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia. Edes suomalaisen kulttuurin ja juhlaperinteen vaaliminen ei hänen mukaansa ole riittävä peruste.

Onneksi ainakin toistaiseksi todellisuus on toinen. Maaliskuussa Kuopion kouluissa kierrettiin virsikonserteissa. Oppilaat saivat etukäteen tehtäväksi kuvittaa korttiin virren. Tehtävän avulla virret tulivat tutuiksi. Mielellään oppilaat virsiä olivat laulaneet.

Musiikki yhdistää ihmisiä. Musiikin ympärille on rakentunut erikoismessuja. Suosittuja ovat myös Kauneimmat Joululaulut ja Suvivirsi -tapahtumat. Veikkaanpa, että ensimmäisen adventin Hoosianna vetää kirkkoon muutaman satunnaiskävijän.

Kun reilu kymmenen vuotta sitten astuin ensimmäisen kerran Tuomasmessuun, oli musiikki tärkeä tekijä, joka sai minut mukaan yhteisöön. Muutamia vuosia myöhemmin löysin tieni Taizé-kuoroon. Sen meditatiiviset ja rauhoittavat rukouslaulut auttoivat jaksamaan kiireisen elämän keskellä.

Virsiin sain aivan uudenlaisen näkökulman, kun minut kutsuttiin mukaan virsi-iltoihin. Osallistujat saivat vuorollansa kertoa itselle merkityksellisestä virrestä ja sen jälkeen se veisattiin yhdessä. Ennätys taisi olla reilut 60 virttä, kaikkine säkeistöineen.

Uskon, että monella on rippikoulusta lämpimiä muistoja yhteisistä lauluhetkistä. Muistatko, minkä laulun tai virren oma ryhmäsi valitsi esitettäväksi konfirmaatiossa?

Opiskeluaikana työskentelin ulkosuomalaisessa seurakunnassa Kanadassa, Torontossa. Vierailin sairaaloissa, joissa iäkkäät ihmiset elivät menneisyydessä. Tuttu virsi lapsuudesta, oli hyvä keino saada yhteys tähän päivään. Suosituin toive oli Päivä vain ja hetki kerrallansa.

Virsiperinnettä kannattaa pitää yllä. Pääsiäisen aika tarjoaa hyvän mahdollisuuden laulaa lapsuudesta asti tunnettuja virsiä kirkoissa. Voisitko ottaa mukaasi vaikkapa kummilapsen tai yksinäisen vanhuksen?

Kirkossa musiikki on taidetta, jolla on tarkoitus: sen kautta seurakunta ylistää Jumalaa, rukoilee ja ilmaisee uskonsa.

Virsi soikoon ja laulu kaikukoon, sillä lauletulla rukouksella on mahtava voima.

MINNA SIIKANIVA