Maria Herran äiti

Maria Herran äiti

19.3.2014

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

Maailman monissa kristillisissä kirkoissa Marialle, Jeesuksen äidille, osoitetaan laajalti huomiota ja kunnioitusta. Katolinen kirkko esimerkiksi on kunnioittanut Mariaa ja hänen tehtäväänsä ja luonut aikojen saatossa hänen ympärilleen kokonaisen maailman. Tunnettu Ave Maria -rukous on jokapäiväisessä käytössä.

Mutta mitä me oikeastaan tiedämme Mariasta? Hän oli kotoisin Galileasta, Nasaretin pikkukaupungista. Hän oli nuori ja kihloissa Joosefin kanssa. Maria uskoi Jumalaan ja tahtoi olla hänelle kuuliainen. Hän suostui rohkeasti maailman Vapahtajan äidiksi. Raamatunteksteissä hän paljastuu myös rauhalliseksi mietiskelijäksi, joka kätkee asioita sydämeensä ja pohdiskelee niitä.

Luukkaan evankeliumissa kerrotaan, kuinka Maria lähti Elisabetin luokse Juudean vuoriseudulla sijaitsevaan kaupunkiin, sukuloimaan kolmeksi kuukaudeksi eli lähes Johannes Kastajan syntymään asti. Hän liikkui rohkeasti yksin. Elisabetia ja Mariaa, näitä kahta hyvin eri-ikäistä naista yhdisti sukulaisuuden lisäksi poikkeuksellinen raskaus ja yhteinen ilo lapsistaan.

Marianpäivän tekstien valossa voisimme ajatella vaikkapa Marian rohkeutta, kun hän riskeistä huolimatta otti vastaan suuren tehtävän, alkoi valmistautua siihen sukulaisensa Elisabetin tukemana, kasvoi vastuuseen ja täytti paikkansa Jumalan suunnitelmassa.

Mikä mahtaisi olla meidän paikkamme maailmassa ja Jumalan suuressa suunnitelmassa? Millaisia asioita se sisältäisi? Kun Maria suostui maailman Vapahtajan äidiksi, Jumalan rakkaus saattoi tulla ihmisten osaksi. Kun Jeesus eli toisten ihmisten keskellä, kertoi Jumalan valtakunnasta, kuunteli ihmisten huolia, paransi sairaita, auttoi heikkoja, antoi syntejä anteeksi, silloin ihmiset tajusivat, että Jumala rakastaa heitä. Tuo Jumalan rakkaus oli silloin heidän keskellään Jeesuksen mukana.

Jumalan suunnitelma osoittaa tänäänkin kohti toista ihmistä! Hänen suunnitelmansa, jonka hän tuo kotiovellemme, ei ainoastaan tuo hänen rakkauttaan luoksemme. Hänen rakkautensa ei kulje katua vain yhteen suuntaan. Me olemme saaneet armon, siis Jumalan rakkauden osaksemme Marian tavoin voidaksemme viedä sitä rakkautta toiseen suuntaan, toisille ihmisille.

Meidät kaikki on siis kutsuttu Jumalan rakkauden viestinviejiksi tähän maailmaan. Siinä tehtävässä usko ja Jumalan tahtoon suostuminen on tärkeintä. Ehkä mekin voisimme Marian tavoin todella tehdä Jumalan antamia tehtäviä.

Kun huomaamme, että Jumala rakastaa meitä, olemme valmiita suostumaan Jumalan tahtoon, tekemään hyvää Jumalalle ja lähimmäisille.

Koko elämän tarkoitus – Jumalan meille antama – toteutuu juuri tuossa toisillemme elämisessä! Jeesus on opettanut meitä rakastamaan lähimmäisiämme, antamaan omastamme, auttamaan heikommassa asemassa olevia.

Marian esimerkki rohkaisee meitä antamaan itsemme Jumalan käyttöön. Silloin hänen armonsa ja rakkautensa leviää kaikkialle tuoden keskellemme iloa, valoa ja toivoa.

PEKKA NIEMINEN

kappalainen, Puijon seurakunta

Marian ilmestyspäivä | Luuk. 1:39–45

Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”