Marianpäivän musiikillinen huipennus

19.3.2014

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Puijon kamarikuoron perinteisiin kuuluu monipuolisen kirkkomusiikin esittäminen.

Puijon kamarikuoro juhlii 25-vuotista taivaltaan Marianpäivänä Puijon kirkossa. Ohjelma koostuu eri kirkkokuntien Maria-lauluista. Pääteoksena kuullaan John Rutterin Magnificat. Mukana on myös Tahdistin-orkesteri sekä sopraano Marjukka Tepponen.

Nuorekkaista aikuisista koostuvassa kuorossa laulaa 28 eri ammateissa toimivaa kokenutta laulun harrastajaa. Kuoron perusti vuonna 1989 kanttori Jorma Hannikainen, joka johti sitä kesään 2007 saakka. Nyt johtajana toimii seurakunnan kanttori, musiikin maisteri Outi Keskisipilä.

Kuoro laulaa erilaisissa kokoonpanoissa monipuolista kirkkomusiikkia ja osallistuu säännöllisesti Puijon seurakunnan tapahtumiin. Se on esittänyt keskeisinä teoksina muun muassa Mozartin Requiemin, Händelin Messias-oratorion ja Mäntyjärven Salvatin. Kuoro on vieraillut myös Italiassa, Saksassa, Unkarissa, Irlannissa ja Virossa. Ekumeenista yhteistyötä tehdään erityisesti Ortodoksisen kamarikuoron kanssa.

Taidemusiikilla on kysyntää

Outi Keskisipilä aloitti musiikkiharrastuksen 6-vuotiaana isosiskonsa innoittamana. Kotiin hankittiin piano ja se veti vastustamattomasti puoleensa. Musiikki oli pienessä kyläkoulussa suosittu harrastus. Harrastus johti yliopisto-opintoihin. Outi toimi Puijossa kesäkanttorina. ”En silloin arvannut, että seuraan esikuvani Jorma Hannikaisen jalanjälkiä ja saan johtaa hänen perustamaansa kuoroa”, muistelee Outi.

”Jatkan Hannikaisen perinnettä, sillä kuorossa on edelleen samassa suhteessa sekä miehiä että naisia. Kuorolaulu on suosiossa enkä ole voinut valitettavasti ottaa kaikkia halukkaita mukaan. Sitoutuneet, kokeneet laulajat tulevat vuodesta toiseen ahkerasti harjoituksiin. He ovat myös innokkaita oppimaan uutta ja kehittämään itseään”.

”Iloitsen ennen kaikkea sitä, että tuomme monipuolisesti esiin koko kirkkomusiikin rikkauden. Viime vuosina ohjelmisto on saanut myös kevyempiä sävyjä. Taidemusiikille on silti edelleen kysyntää ja tulevaisuuden tavoitteenamme on säilyttää ohjelmiston monipuolisuus jatkossakin”.

Rakkaus musiikkiin yhdistää

Leena Väätäinen ja Matti Anttila ovat pitkän linjan kuorolaisia. Kummankin musiikkiharrastus alkoi koulun ensimmäisellä luokalla isän jalanjälkiä seuratessa. ”Isäni lauloi 40 vuotta mieskuorossa, joten haluan jatkaa perheemme kunniakasta perinnettä”, kertoo Matti.

”Ennen suuria teoksia harjoittelemme myös kotona. Vaikka ääni ei ole kunnossa, tullaan silti mukaan. Nytkin penkillä istuu äänettöminä harjoituksia seuraamassa kaksi kuorolaista. Voiko upeampaa sitoutuneisuutta olla”, pohtivat Leena ja Matti.

”Eri aloilta tulevia ihmisiä yhdistää rakkaus musiikkiin. Vuosien myötä kuorolaisista on tullut hyviä ystäviä keskenään. Huippujuttuja ovat tietysti esiintymismatkat. Viime vuonna olimme Tallinnassa ja tutustuimme siellä norjalaiseen kuoroon. Tavoitteenamme onkin kerätä rahaa Norjan vierailua varten”.

Joululauluja keskellä kesää

Puijon kamarikuoro on myös tehnyt levyjä. ”Hauska muisto viime vuoden kuumalta kesältä on, kun levytimme joululevyn keskellä heinäkuun helteitä”, Leena ja Matti muistelevat. ”Yleensä kesällä on vapaata harjoituksista ja sen huomaa. Kun syksy lähestyy, on jo pakko päästä laulamaan yhteisiin harjoituksiin. Niitä oikein odottaa”.

”On kuin taikaa, kun esitys valmistuu ja saamme laulaa yleisön edessä. Se tunne, joka onnistuneen esityksen jälkeen on päällä, on aivan mahtava”, Matti hehkuttaa. ”Tutkimukset osoittavat, että kuoroharrastus pidentää ikää ja ainakin minä aion jatkaa laulamista niin kauan kuin ääni kantaa”, Leena lupaa.

MINNA SIIKANIVA

Juhlakonsertti 23.3. Marianpäivänä Puijon kirkossa klo 15