Koiran läsnäolo rauhoittaa

19.3.2014

Teksti ja kuva

Hanna Karkkonen

Karkeakarvainen kääpiömäyräkoira Sylvi ottaa jokaisen lukijan vastaan iloisesti. Kuopion kirjaston järjestelmä- ja verkkopalvelupäällikkö, lukukoira Sylvin ohjaaja Liisa Rossi kertoo, miten kirjastolla tammikuussa alkanut lukukoiratoiminta on yllättänyt suosiollaan.

Mikä on R.E.A.D. -lukukoira ja mitä se tekee?

”R.E.A.D. -lukukoira (Reading Education Assistance Dogs) on virallisen lukukoiratutkinnon suorittanut koira, jonka tarkoituksena on auttaa aloittelevia lukijoita ja innostaa lukemaan. Toiminta on lähtöisin Yhdysvalloista, missä koiria on koulutettu jo 15 vuotta ja sillä on saavutettu hyviä tuloksia.”

Miten Sylvi on ottanut tehtävän haltuun? Miten koiraa on harjoitettu tehtävään?

”Sylvi tulee ”töihin” iloisesti häntä heiluen. Sylviä on harjoitettu olemaan lukijan seurassa niin, että se ei huomioi muita ympärillä olevia asioita tai ääniä. Lukukoiran täytyy olla ystävällinen vieraille ihmisille, mutta lukutuokion aikana täytyy keskittyä kuuntelemiseen eikä rapsutuksiin. Lukukoiran täytyy myös olla tottelevainen ja osata peruskäskyt. Sylvi on käynyt tottelevaisuuskursseilla, joten sillä on hyvä pohja oppia uusia asioita ja tehtäviä.”

Mitkä ovat olleet suosittuja lukukirjoja Sylvin kanssa?

”Sylville on luettu helppolukuisia tai kuvakirjoja, mm. Ella-kirjoja ja Vihreä banaani -sarjaa. Lukijat ovat olleet enimmäkseen ekaluokkalaisia.”

Miten lukukoira voi auttaa lukuharrastuksessa?

”Jos lukeminen on hankalaa tai ei kiinnosta, voi olla helpompi lukea koiralle kuin vaikkapa aikuiselle. Jos jännittää, koiran läsnäolo voi rauhoittaa. Ääneen lukeminen on tehokasta harjoitusta, ja kun koira ei korjaile virheitä, lukemisesta tulee positiivinen kokemus. Toisaalta myös se, että pääsee tapaamaan lukukoiraa, voi innostaa lukemaan ja valitsemaan sopivaa kirjaa.”

Kuka voi tulla lukemaan Sylvin kanssa?

”Kuka tahansa voi varata 15 minuutin lukuajan soittamalla pääkirjaston lastenosastolle, puh. 017 182 321. Lukuhetkessä on paikalla vain lukija, koira ja koiran ohjaaja, joka on hiukan sivummalla.”

Sylvin Facebook-sivut ovat saaneet huomiota myös maailmalla?

”Lukukoira Sylvin Facebook-sivuja seurataan ja kommentoidaan Pohjoismaissa, Virossa ja Yhdysvalloissa asti. Tämän takia päivitykset kirjoitetaan sekä suomeksi että englanniksi.”

Lisää tietoa Sylvin omilta sivuilta Kuopion kaupunginkirjaston verkkosivuilla.