Laulua äidinmaidossa

Laulua äidinmaidossa

Kuorolaisuus lähentää Pirkko Kestiä kirkkovuoteen ja kotikirkkoon. "Yhdessä olemme enemmän."

Kuva Sini-Marja Kuusipalo

"Kuorolaisuus on kulkenut elämässäni aina eikä jätä, vaikka joskus vaikuttaakin hiukan etäämmällä." Siilinjärveläinen Pirkko Kesti on saanut laulun lahjan äidinmaidossa. Hänen sielussaan on soinut aina: "Uskovalle, kirkkokuorossa laulaneelle äidilleni laulu oli tapa viestiä elämää. Kun hän unohti sanoja, minä jatkoin. Näin lauluista tuli kokonaisia. Laulut olivat päivittäistä satuani."

"Pienessä kyläkoulussa sain laulaa aamunavauksissa ja kevät- ja joulujuhlissa. Lauloin kuorossa ja yksin jo ala- ja yläasteella." Tätä nykyä Pirkko on sitoutunut Siilinjärven seurakunnan Gospelryhmään.

Gospelryhmä on tuonut perheenäidin elämään voiman lähteen työn, opiskelun ja lasten harrastusten vastapainoksi. Kuorosta on tullut Pirkko Kestille enemmän kuin harrastus: se on ystävien yhteisö, jonka perjantai-iltaiset harjoitukset vetävät magneetin lailla. "Saamme purkaa arjen kiireet ja paineet laulaen ja välillä kyynelsilmin tai nauraen."

Kuorolaisuus on kasvattanut kokonaisvaltaista hyvinvointia siinä missä liikuntaharrastuskin. "Hyvästä lihaskunnosta ja laulutekniikasta lähtee laulun voima."

"Musiikkiryhmänä olemme saaneet taustatuen seurakunnaltamme ja sen kanttoreilta. Sopivan vaativassa ja ammattitaitoisessa laulunopetuksessa olemme saaneet kehittyä."

Pirkko Kestille on tärkeää, että jokin harrastus toimii voimana ilman suorittamista. "Kuoron vahvuus syntyy useista yksilöistä. Yhdessä olemme enemmän."

Kirkkovuosi ja kotikirkko lähelle

Musiikki on Pirkko Kestin voimana joka hetki: "Elän laulun maailmassa." Linnun laulu nostaa mieleen lintuvirren, ohi viipottanut orava oravasadun. "Kuoro soi. Se on se juttu."

Musiikki ei ole Pirkko Kestille yksityisasia, vaan ilon voi moninkertaistaa jakamalla."Neljän lapsemme musiikillista taipumusta olemme tukeneet käyttämällä heitä muskaritunneilla. Musiikki soi yli sukupolvien."

Kuorolaisuus tuo myös kirkkovuoden ja kotikirkon lähelle. "Laulaminen kotikirkossa on omia arvojani vahvistava syvällinen kokemus, jossa tahdon olla mukana. Laulujen kautta voimme jakaa koskettavia sanoituksia ja sävellyksiä toisten seurakuntalaisten kuultavaksi."

Kestin mukaan kuorolaisen tehtävänä on tulkita elämään liittyviä tunteita. "Iloa ja ikävää, surua, rakkautta ja välittämistä." Kirkonpenkistä aistittu synkkyys ja vakavuus taas ihmetyttävät. "Kirkossa on joskus hurjan mustaa. Miten ihmiset vapautuisivat iloon?"

Pirkko Kesti pelkää, että vakavuus ja pönötys karkottavat nuoret etäälle kirkosta. Sen sijaan nuoria pitäisi kuulla ja ottaa kehittämään kirkonmenoja.

Mikä Pirkko Kestin mielessä soi nyt?

"Se rakkauslaulu, 'Rakkaus on lahja Jumalan'. Sehän se on elämän moottori. On lahjaa, että meitä on monta Ihmistä suurempi rakkaus taas kantaa, vaikka kuolema tai mitä tulisi", Pirkko Kesti sanoo. Hänelle jokainen päivä antaa uuden mahdollisuuden elää rakkauslaulun sanoja todeksi.

"Laulu on rukousta, joka sitoo mieleni, tunteeni ja kehoni niihin tehtäviin, joita minulla on. Ihmiseksi ihmisille. Sydämellä ja ammattitaidolla."

SINI-MARJA KUUSIPALO