Mitä Minna Canth kirjoittaisi Twitteriin?

Mitä Minna Canth kirjoittaisi Twitteriin?

19.3.2014

Teksti: Hanna Karkkonen

Kuva: Tuija Hyttinen

Kirjailijavaikuttaja Minna Canthin syntymästä tulee 170 vuotta. Hän nosti teoksissaan esiin yhteiskunnallisia epäkohtia.

Kuopiossa vaikuttanutta Minna Canthia (1844–1897) juhlitaan keskiviikkona 19.3. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta kirjailijan syntymästä.

Minna Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija. Arvioidaan, että hän on Aleksis Kiven jälkeen suomenkielisen kirjallisuuden toinen suuri näytelmäkirjailija ja prosaisti. Canth oli myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen.

Minna Canth nosti teoksissaan ja kirjoituksissaan esiin yhteiskunnallisia epäkohtia. Hän ajoi vahvasti etenkin naisten koulutusta, raittiusaatetta ja köyhien aseman parantamista. Canthin radikaalit näkemykset herättivät aikanaan myös paljon vastustusta. Minna Canth oli edelläkävijä, välittäjä, vaikuttaja ja uutta luova radikaali suomalaisessa kirjallisuudessa ja yhteiskunnallisessa ajattelussa.

Minna Canthin Kuopion kodista, Kanttilasta, kehittyi aikaa myöten kirjallinen ja aatteellinen keskus, Minnan salonki. Kanttilassa vierailivat ajan merkittävät kulttuurivaikuttajat. Siellä keskusteltiin ja sieltä kirjoitettiin. Canthia kiinnostivat yhtä hyvin ajassa liikkuvat uskonnolliset kuin yhteiskunnallisetkin aatevirtaukset. Aiheista keskusteltiin Kanttilan salongissa 1880-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä ehkä enemmän kuin missään muualla Suomessa. Eikä vain puhuttu, vaan myös toimittiin. Syntyi virallisia yhdistyksiä ja seuroja sekä vapaamuotoisia verkostoja, jotka muuttivat ajattelua, käytäntöjä ja vihdoin myös lainsäädäntöä.

Kirjailijan kotikaupungissa Kuopiossa Snellman-kesäyliopisto järjestää Minna Canth -juhlavuoden luentosarjan. Aiheina ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Piispa Jari Jolkkosen ja Atte von Wrightin aiheena on Rauha Minnan kanssa. Päätoimittaja Jari Tourunen pohtii Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin?