Kevennä taakkaasi

Kevennä taakkaasi

Muutin tammikuussa Helsingistä Kuopioon. Aloitin muuttovalmistelut hyvissä ajoin, sillä olin päättänyt samalla karsia mukaan otettavia tavaroita. Pakkauspuuhien lomassa mieleeni palautui muistoja. Neuvolakortti, koulutodistus, yliopiston opintokirja ja muita elämäni käännekohtiin liittyviä asiakirjoja, jotka kannattaa ehdottomasti säästää.

Yllätyin, kuinka vaikeaa on luopua tarpeettomista tavaroista. Muuttoapulaiseni ihmettelivät erityisesti kirjojen ja astioiden suurta määrää. Olisiko syynä ollut myös se, että ne ovat painavimpia laatikoita kantaa.

Pysähdyin miettimään, että samalla tavalla kannamme mukanamme myös elämän varrelta jääneitä turhia taakkoja. Ne voivat olla vaikkapa epäterveellisiä elintapoja tai selvittämättömiä ihmissuhteita.

Vuosien saatossa kuorma vain kasvaa ja taakka tulee yhä raskaammaksi. On tärkeää pysähtyä ja tehdä aika ajoin oman elämänsä inventaario, karsia ne mieltä painavat asiat. Mahdollisuus muutokseen on aina olemassa.

Laskiaisen jälkeen vietämme tuhkakeskiviikkoa, joka aloittaa paaston ajan. Se kutsuu meitä pohtimaan omaa elämäämme sekä sisäisesti että ulkoisesti.

On hyvä tarkastella suhdettaan sekä Jumalaan että lähimmäisiinsä. Onko elämässä jotain sellaista, joka erottaa Jumalasta? Jotain turhaa, joka vie liikaa aikaa tai painaa mieltä. Paaston aika kutsuu meitä kohtuullisuuden tielle, etsimään yksinkertaista ja pyhää.

Minulle on tullut viime vuosina tavaksi aloittaa paaston aika osallistumalla Tuhkakeskiviikon messuun. Joka vuosi pohdin jotain elämäni osa-aluetta, jossa voin tehdä muutoksen. Minulle on tärkeää konkreettisesti polvistua alttarin eteen, saada tuhkaristi otsaani ja kuulla papin sanomana: ”Ota vastaan katumuksen merkki”.

Paastokutsu sisältää myös armon sanoman. Anteeksisaaneena voi aloittaa paaston. Turhat, raskaat taakat saa jättää alttarille. Voin luottaa siihen, että Jumala on kuullut rukoukseni ja tukee minua muutoksen tiellä.

MINNA SIIKANIVA