Suunnistetaan Vehmersalmelle

Suunnistetaan Vehmersalmelle

Kuva Tuija Hyttinen

Kesäkuun puolivälissä urheilukansa suuntaa kohti Pohjois-Savoa, kun maailman suurin suunnistusviesti, Jukolan viesti, järjestetään Vehmersalmella Soisalon saaressa.

”Kyseessä on samalla Suomen suurin aikuisliikuntatapahtuma”, Jukolan viestin viestintä- ja mediapäällikkö Markku Riihinen kertoo.

Paljonko paikalle odotetaan väkeä?

”Arvioiden mukaan kilpailijoita olisi tulossa noin 16 000. Heistä valtaosa on Suomesta ja muista Pohjoismaista. Edellisessä Jukolan viestissä oli osallistujia kaikkiaan 22:sta eri maasta. Meidän tavoitteemme on, että paikalla nähtäisiin 26 eri kansallisuutta. Silloin Kuopio-Jukola olisi viestin historian kansainvälisin. Yleisöä odotetaan paikalle noin 30 000.”

Onko tapahtumaa aikaisemmin järjestetty Kuopiossa?

”Ei ole, sen sijaan Rautavaaralla on juostu Jukolan viesti vuonna 1996. Ihan missä tahansa näin massiivista suunnistustapahtumaa ei voi edes järjestää. Sopivan maaston lisäksi pitää myös löytyä tilaa muun muassa suurille parkkialueille.”

Paljonko ihmisiä on mukana järjestelyissä?

”Palkattuna meillä on vain pääsihteeri. Hänen lisäkseen parin kymmenen hengen ydintiimi osallistuu valmisteluihin oman työnsä ohella. Vapaaehtoisia puolestaan on mukana eri vaiheissa kaikkiaan noin 1600. Jukolan viesti onkin yksi Suomen suurimpia talkooponnistuksia. Myös puolustusvoimat antaa oman panoksensa.”

Miten seurakunta on mukana tapahtumassa?

”Kisakylä on kuin pieni kaupunki ja kaupunkiinhan kuuluu myös kirkko. Vehmersalmella se on metsäkirkko Syvähiekan kesäteatterilla. Siellä Järvi-Kuopion seurakunta järjestää iltahartauden naisten ja miesten viestien välillä. Viime vuonna Jukolan viestin iltahartaudessa vihittiin yksi pari.”

Mikä on tapahtuman merkitys alueen yrittäjille?

”Osa viettää viikonlopun telttamajoituksessa, mutta olemme saaneet tietoa, että monet perheet ovat tulossa tämän tiimoilta pidemmällekin lomalle Kuopion seudulle. Hotelleja on varattu ja muidenkin palvelujen kysyntä kasvaa. On laskettu, että tapahtuma toisi talousalueelle noin kahdeksan miljoonaa euroa.”

HELI HARING